ZF 24

Bugetul general consolidat trece pe deficit: minus de 5,8 mld. lei in primele doua luni ale anului

25.03.2010, 15:15 15

Bugetul general consolidat a trecut pe deficit in februarie,dezechilibrul dintre cheltuieli si venituri ajungand la 5,8 mld.lei (1,1% din PIB), potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Veniturile bugetare au inregistrat la finele lunii februarie oscadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 25,2mld. lei (- 0,5% din PIB). In schimb, cheltuielile au urcat cu5,8%, la 31 mld. lei.

Impozitul pe profit a crescut cu 3,6% comparativ cu aceeasiperioada a anului precedent, în timp ce impozitul pe venit s-aredus cu 7,9%. Sumele incasate din TVA s-au redus cu 19% (1,26 mld.lei), fiind influentate si de majorarea sumelor restituite.

Cheltuielile de personal au fost cu 0,7% sub nivelul din primeledoua luni ale anului trecut, ca urmare a celor patru zile deconcediu fara plata efectuate, in luna decembrie 2009, de catrepersonalul din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate inluna ianuarie fiind aferente lunii decembrie. Pe de alta parte,cheltuielile cu bunuri ai servicii au crescut cu 12%, urmare aplatii bunurilor si serviciilor medicale ajunse la scadenta dinanul precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile decapital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare aufost de 2,8 mld. lei, reprezentând 8,9% din totalul cheltuielilorbugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO