Bugetul general consolidat trece pe deficit: minus de 5,8 mld. lei in primele doua luni ale anului

Autor: Claudia Medrega 25.03.2010

Bugetul general consolidat a trecut pe deficit in februarie, dezechilibrul dintre cheltuieli si venituri ajungand la 5,8 mld. lei (1,1% din PIB), potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Veniturile bugetare au inregistrat la finele lunii februarie o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 25,2 mld. lei (- 0,5% din PIB). In schimb, cheltuielile au urcat cu 5,8%, la 31 mld. lei.

Impozitul pe profit a crescut cu 3,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, în timp ce impozitul pe venit s-a redus cu 7,9%. Sumele incasate din TVA s-au redus cu 19% (1,26 mld. lei), fiind influentate si de majorarea sumelor restituite.

Cheltuielile de personal au fost cu 0,7% sub nivelul din primele doua luni ale anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata efectuate, in luna decembrie 2009, de catre personalul din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate in luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie. Pe de alta parte, cheltuielile cu bunuri ai servicii au crescut cu 12%, urmare a platii bunurilor si serviciilor medicale ajunse la scadenta din anul precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost de 2,8 mld. lei, reprezentând 8,9% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.