ZF 24

BNR va accepta in garantie la facilitatea de credit Lombard titlurile de stat in valuta emise de MFP

06.12.2009, 15:27 560

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va accepta titlurile de stat invaluta emise de Ministerul Finantelor Publice drept garantie lafacilitatea de credit Lombard, dar ar putea calcula colateralulprin aplicarea unei marje la valoarea titlului, informeazaMediafax.

Creditele Lombard sunt o facilitate prin care BNR acordalichiditati in lei bancilor comerciale pe termen scurt, pentruacestea practicand o dobanda cu patru puncte procentuale peste ratade politica monetara. In prezent, rata dobanzii la creditul Lombardeste de 12% pe an.

"Lucram la regulament si, in urmatoarele luni, vor putea fiacceptate titlurile in valuta drept garantie la Lombard. La fel caBanca Centrala Europeana (BCE), vom aplica un haircut (marja lavaloarea nominala) pentru aceste titluri in valuta, care va diferipe mai multe paliere, in functie de volum, maturitate si alteelemente", conform oficialilor BNR.

Pe de alta parte, banca centrala nu are in vedere sa realizezesi operatiuni repo cu titluri de stat in valuta, prin care ar puteainjecta lichiditate in euro in piata interbancara. Principalulmotiv pentru a refuza astfel de instrumente il reprezintă faptul caBNR nu doreste sa-si asume un risc valutar si sa ofere, printr-uneventual pret cerut bancilor, indicii privind propriile predictiipe cursul de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO