BNR va accepta in garantie la facilitatea de credit Lombard titlurile de stat in valuta emise de MFP

Ziarul Financiar 06.12.2009

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va accepta titlurile de stat in valuta emise de Ministerul Finantelor Publice drept garantie la facilitatea de credit Lombard, dar ar putea calcula colateralul prin aplicarea unei marje la valoarea titlului, informeaza Mediafax.

Creditele Lombard sunt o facilitate prin care BNR acorda lichiditati in lei bancilor comerciale pe termen scurt, pentru acestea practicand o dobanda cu patru puncte procentuale peste rata de politica monetara. In prezent, rata dobanzii la creditul Lombard este de 12% pe an.

"Lucram la regulament si, in urmatoarele luni, vor putea fi acceptate titlurile in valuta drept garantie la Lombard. La fel ca Banca Centrala Europeana (BCE), vom aplica un haircut (marja la valoarea nominala) pentru aceste titluri in valuta, care va diferi pe mai multe paliere, in functie de volum, maturitate si alte elemente", conform oficialilor BNR.

Pe de alta parte, banca centrala nu are in vedere sa realizeze si operatiuni repo cu titluri de stat in valuta, prin care ar putea injecta lichiditate in euro in piata interbancara. Principalul motiv pentru a refuza astfel de instrumente il reprezintă faptul ca BNR nu doreste sa-si asume un risc valutar si sa ofere, printr-un eventual pret cerut bancilor, indicii privind propriile predictii pe cursul de schimb.