ZF 24

Bernanke: Privesc cu atentie caderea dolarului

16.11.2009, 21:25 23

Ben Bernanke, seful Rezervei Federale americane (banca centrala)a declarat luni ca banca centrala monitorizeaza cu atentie declinulmonedei americane, Fed-ul angajandu-se sa controleze somajul sistabilitatea preturilor, informeaza Reuters.

Totusi, acesta a mentionat ca exista alti factori care ajuta lastoparea inflatiei, banca centrala avand de gand sa mentina dobandade referinta la acelasi nivel, extrem de scazut, pentru "o perioadaextinsa de timp".

Intr-un comentariu cu privire la valoarea dolarului, Bernanke atrasat o linie intre slabiciunile actuale si riscurileinflationiste.

"Suntem atenti la implicatiile pe care le aduce o scadere adolarului si vom continua sa formulam o politica care sa protejezeatat piata muncii cat si stabilitatea pretului.

De obicei, oficialii Fed-ului se abtin de la declaratii legatede evolutia monedei americane, lasand exprimarea acestoraoficialilor Trezoreriei americane. In sistemul american, Trezoreriaeste un departament al Guvernului care se ocupa cu emisiunea demoneda si cu colectarea taxelor federale prin intermediul Fiscului(IRS), avand in grija si datoriile guvernamentale. Rezerva Federala(Fed) este banca centrala a SUA, ocupandu-se de politica monetaraprin influentarea conditiilor de pe piata monetara si cea bancara,in urmarirea scaderii somajului, stabilizarii preturilor siadministrarii dobanzii de referinta. De asemenea, banca centrala seocupa cu asigurarea sanatatii financiare a economiei americane,prin controlul asupra activitatii bancilor si a sistemuluifinanciar si prin protejarea drepturilor clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO