Bernanke: Privesc cu atentie caderea dolarului

Ziarul Financiar 16.11.2009

Ben Bernanke, seful Rezervei Federale americane (banca centrala) a declarat luni ca banca centrala monitorizeaza cu atentie declinul monedei americane, Fed-ul angajandu-se sa controleze somajul si stabilitatea preturilor, informeaza Reuters.

Totusi, acesta a mentionat ca exista alti factori care ajuta la stoparea inflatiei, banca centrala avand de gand sa mentina dobanda de referinta la acelasi nivel, extrem de scazut, pentru "o perioada extinsa de timp".

Intr-un comentariu cu privire la valoarea dolarului, Bernanke a trasat o linie intre slabiciunile actuale si riscurile inflationiste.

"Suntem atenti la implicatiile pe care le aduce o scadere a dolarului si vom continua sa formulam o politica care sa protejeze atat piata muncii cat si stabilitatea pretului.

De obicei, oficialii Fed-ului se abtin de la declaratii legate de evolutia monedei americane, lasand exprimarea acestora oficialilor Trezoreriei americane. In sistemul american, Trezoreria este un departament al Guvernului care se ocupa cu emisiunea de moneda si cu colectarea taxelor federale prin intermediul Fiscului (IRS), avand in grija si datoriile guvernamentale. Rezerva Federala (Fed) este banca centrala a SUA, ocupandu-se de politica monetara prin influentarea conditiilor de pe piata monetara si cea bancara, in urmarirea scaderii somajului, stabilizarii preturilor si administrarii dobanzii de referinta. De asemenea, banca centrala se ocupa cu asigurarea sanatatii financiare a economiei americane, prin controlul asupra activitatii bancilor si a sistemului financiar si prin protejarea drepturilor clientilor.