ZF 24

Băsescu blochează ordonanţa de majorare a indemnizaţiilor din AGA

Băsescu blochează ordonanţa de majorare a...

Autor: Mediafax

21.11.2013, 20:46 457

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului pentru reexaminare ordonanţa care permite majorarea indemnizaţiilor membrilor adunărilor generale ale acţionarilor (AGA) ale societăţilor în care statul e acţionar majoritar, precum şi asimilarea remuneraţiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.

Preşedintele contestă, între altele, prevederea potrivit căreia operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor ge­nerali/directorilor, pe şedinţă şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate. O astfel de prevedere a fost adoptată de guvern în august.

În luna august le­gislaţia a fost modificată, astfel încât membrii AGA ai companiilor de stat pot câştiga până la 25% din salariul fix al directorului general, faţă de doar 1% cât stabilise guvernul Boc în 2010. Mai mulţi secretari de stat din ministere şi doi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propuşi în ultima vreme să facă parte din AGA sau Consiliile de Administraţie (CA) de la Electrocentrale Bucureşti, Nuclear­elec­trica, Electrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia.

Preşedintele contestă majorarea indemnizaţiilor membrilor AGA.

„De regulă, mandatele de reprezentare în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor sunt acordate de către autorităţile publice unor persoane ce au calitatea de angajaţi ai acestora, astfel că sunt deja remunerate de către respectivele autorităţi. Astfel, considerăm că remunerarea membrilor adunărilor generale ale acţionarilor nu este justificată, fiind necesară eliminarea sa din cuprinsul legii“, se arată în solicitarea de reexaminare a  preşedintelui.

Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului 26/2013 a fost adoptată în 22 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui act normativ.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO