Eveniment

Băsescu cere guvernului să renegocieze acordul cu FMI

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Valentina Postelincu

10.11.2013, 21:01 345

Preşedintele Traian Băsescu, sub mandatul căruia România a încheiat cel mai mare acord de împrumut extern, de 20 de miliarde de euro, consideră că guvernul a avut o negociere „de proastă calitate“ cu instituţiile financiare internaţionale.  El a spus că această negociere nu dă şanse economiei româneşti şi că roagă guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, el punându-şi la dispoziţie „experienţa“. În replică, premierul Victor Ponta a spus că se lipseşte de experienţa preşedintelui în negocierile cu FMI, amintind de creşterea TVA cu 5% şi tăierea salariilor bugetarilor cu 25% în 2010.

Traian Băsescu a declarat că doreşte să dea un semnal, precizând că se află în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre guvern şi Fondul Monetar Internaţional.

„Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun şi acum, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti. Este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar cel mai grav este că măsurile la care guvernul s-a angajat nu sunt nici în scrisoare foarte clar definite, lasă loc la mult arbitrariu şi în mod categoric vor fi o frână pentru evoluţia economică a României“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie făcută vineri seara la Palatul Cotroceni.

El a adresat guvernului rugămintea de a lua în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială.

„Public, rog guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu Fondul, UE şi Banca Mondială, iar, dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie. Cu certitudine sunt soluţii şi să îi ajutăm pe cei cu cele mai slabe venituri şi să indexăm pensiile, pentru că este în lege şi asta nu poate fi discutată, dar şi să lăsăm economia, să îi dăm o şansă să îşi reia creşterea consistentă“, a spus el.

Potrivit şefului statului, creşterile de 1-2% sunt „creşteri care seamănă mult mai mult a stagnare decât a creştere“, iar creşterea de anul acesta „ne-o dă pur şi simplu agricultura, şi nu economia“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO