ZF 24

Bancile au luat in octombrie credite pe termen scurt de 19,4 mld. lei de la BNR

Bancile au luat in octombrie credite pe termen scurt de 19,4 mld. lei de la BNR
23.11.2009, 17:45 19

Banca centrala a acordat in octombrie institutiilor de creditimprumuturi Lombard (prin facilitatea de creditare pe termen scurt)in valoare de 19,4 mld. lei, cu 40% peste nivelul consemnat in lunaanterioara, potrivit datelor din ultimul buletin lunar alBNR.

In ciuda faptului ca finantarea acordata de BNR in octombrie adepasit cu o cincime suma atrasa de banci in intreg intervalulaprilie-septembrie 2009 (de circa 16 mld. lei), nivelul creditariiLombard se mentine inca mult sub valorile inregistrate in toamnaanului trecut si la inceputul lui 2009. In octombrie anul trecut,de exemplu, bancile au imbrumutat de la BNR aproape 49 mld. lei, inconditiile unei tensiuni sporite pe piata valutara in aceaperioada.

Luna trecuta, BNR a majorat si volumul injectiilor de lichiditateprin intermediul operatiunilor repo de peste sapte ori comparativcu septembrie, pana la 2,81 mld. euro. Dobanda perceputa de BNRpentru facilitatea de credit s-a mentinut in octombrie la 12% pean, in timp ce dobanda pentru facilitatea de depozit a fost de 4%pe an. Rata dobanzii de referinta a fost mentinuta, in ultimasedinta a consiliului de politica monetara al BNR, de la inceputullunii noiembrie, la 8% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO