Bancile au luat in octombrie credite pe termen scurt de 19,4 mld. lei de la BNR

Autor: Ciprian Botea 23.11.2009

Banca centrala a acordat in octombrie institutiilor de credit imprumuturi Lombard (prin facilitatea de creditare pe termen scurt) in valoare de 19,4 mld. lei, cu 40% peste nivelul consemnat in luna anterioara, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.

In ciuda faptului ca finantarea acordata de BNR in octombrie a depasit cu o cincime suma atrasa de banci in intreg intervalul aprilie-septembrie 2009 (de circa 16 mld. lei), nivelul creditarii Lombard se mentine inca mult sub valorile inregistrate in toamna anului trecut si la inceputul lui 2009. In octombrie anul trecut, de exemplu, bancile au imbrumutat de la BNR aproape 49 mld. lei, in conditiile unei tensiuni sporite pe piata valutara in acea perioada.

Luna trecuta, BNR a majorat si volumul injectiilor de lichiditate prin intermediul operatiunilor repo de peste sapte ori comparativ cu septembrie, pana la 2,81 mld. euro. Dobanda perceputa de BNR pentru facilitatea de credit s-a mentinut in octombrie la 12% pe an, in timp ce dobanda pentru facilitatea de depozit a fost de 4% pe an. Rata dobanzii de referinta a fost mentinuta, in ultima sedinta a consiliului de politica monetara al BNR, de la inceputul lunii noiembrie, la 8% pe an.