ZF 24

Banca Mondială anticipează pentru România o creştere economică de 2,8% în acest an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

12.06.2014, 00:04 440

Banca Mondială anticipează în ul­timul său raport referitor la perspec­ti­ve­le de creştere ale economiei globale că PIB-ul României va avansa în 2014 cu 2,8%, faţă de 2,5% cât prognoza in­sti­tuţia în raportul publicat în ianuarie.

Ultimele prognoze ale Băncii Mon­dia­le sunt cele mai optimiste din rândul in­stituţiilor care fac astfel de analize pri­vind evoluţia eco­no­miei României. FMI es­ti­mează într-un ra­port din apri­lie o creş­tere eco­no­mi­că de 2,2%, Gu­ver­nul mizează pe un avans de 2,2-2,5%, iar Comisia Euro­pea­nă pe unul de 2,5%. Băncile au­toh­to­ne au prog­noze privind creş­te­rea eco­nomică ce variază între 2,5 şi 3,5%.

Prognozele au înc­eput să fie îmbu­nătăţite pe măsură ce datele din eco­no­mie au indicat o revi­gorare a con­su­mu­lui intern, concomitent cu men­ţi­nerea ce­rerii externe pentru pro­du­sele ro­mâ­neşti. Trendul pozitiv a fost confirmat de datele Statisticii privind creşterea eco­nomică în T1. Cu un avans de 3,8% în T1/2014 comparativ cu aceeaşi pe­rioa­dă a lui 2013, România a avut cel mai rapid ritm de creştere din UE. Norii de îngrijorare nu dispar însă: eco­no­mia a crescut în T1/2014 faţă de T4/2013 cu doar 0,1%, ceea ce atrage aten­ţia asupra trendului. De altfel, eco­no­miştii anticipează o creştere de 3-4% în T2, urmată de o reducere a ritmului în următoarele două trimestre.

Potrivit raportului citat al Băncii Mon­diale, pentru România sunt sem­ne limpezi că cererea externă mai pu­ternică va conduce la îmbu­nă­tă­ţiri ale activităţii pe piaţa mun­cii şi la o recuperare a ce­rerii de con­sum. Consu­mul a crescut solid în primele luni ale anului (+7,9% la patru luni), în vreme ce expor­tu­ri­le con­tinuă să crească şi ele, chiar dacă într-un ritm mai redus faţă de în­ceputul anului - un plus de doar 2,2% în aprilie.

Raportul Băncii Mondiale mai apre­cia­ză că, după creş­te­rea eco­nomică de 2,8% anul acesta, eco­nomia va avansa cu 3,2% în 2015. Con­sumul privat ar urma să crească cu 2% în acest an şi cu 2,4% în 2015, iar con­sumul guvernamental cu 1,2% în 2014, 1,3% în 2015.

Zona euro va înregistra, potrivit Băncii Mondiale o creştere economică de 1,1% în 2014, iar Statele Unite una de, 2,1%. Revenirea economică din Eu­ro­pa Cen­trală şi de Est va fi susţinută în continuare de zona euro, dar este pusă în pericol de tensiunile din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO