ZF 24

Argentinienii se pregătesc pentru una dintre cele mai interesante campanii prezidenţiale, unde favorit este economistul libertarian Javier Milei care promite desfiinţarea băncii centrale şi adoptarea dolarului ca monedă naţională

Argentinienii se pregătesc pentru una dintre cele mai...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.10.2023, 10:00 230

Un candidat important la preşedinţia Argentinei are în vedere o serie de schimbări drastice pentru economia naţională, potrivit CNBC.

Javier Milei a şocat ţara sud-americană - şi lumea întreagă, deopotrivă - după ce a obţinut cele mai multe voturi la alegerile primare prezidenţiale. Platforma sa include schimbarea monedei ţării de la peso argentinian la dolarul american şi eliminarea băncii centrale a ţării.

Următorul mare test al candidatului libertarian va avea loc la sfârşitul acestei luni, odată cu alegerile generale, deşi ar putea avea loc o a doua rundă de alegeri în noiembrie. Dar popularitatea neaşteptată a lui Milei a pus deja în alertă comunitatea politicii fiscale din Argentina şi a provocat îngrijorări severe în economia statului.

„Oamenii caută o nouă alternativă", a declarat Alejandro Werner, director al Georgetown Americas Institute şi co-autor al cărţii „Argentina at the Fund", o carte despre economia ţării. „Argentina este o economie care, în cel mai bun caz, a stagnat în ultimele două decenii".

Milei, în vârstă de 52 de ani, este deputat în camera inferioară a ţării din 2021. El şi-a câştigat notorietatea prin politici „avangardiste” pe baza cărora a fost comparat cu fostul preşedinte american Donald Trump şi cu fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

Ascensiunea sa vine în timp ce Argentina, a treia cea mai mare economie din America Latină, a fost martoră adâncirii unei crize economice din ultimii ani.

Ţara este împovărată de datorii, în timp ce se confruntă, de asemenea, cu o serie de şocuri neaşteptate din cauza pandemiei Covid-19 şi a războiului din Ucraina. Inflaţia, de mult timp un punct dureros pentru Argentina, este de aşteptat să urce în acest an cu peste 140%. Ţara sud-americană ar putea intra în cea de-a şasea recesiune din ultimul deceniu.

Ultimii ani au fost „foarte grei", a declarat Fernando Morra, fost viceministru al economiei argentiniene şi director la grupul de reflecţie în domeniul politicilor publice Suramericana Visión. „Ne confruntăm cu o situaţie foarte complicată la nivel economic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO