Argentinienii se pregătesc pentru una dintre cele mai interesante campanii prezidenţiale, unde favorit este economistul libertarian Javier Milei care promite desfiinţarea băncii centrale şi adoptarea dolarului ca monedă naţională

Autor: Andrei Şerbănescu 21.10.2023

Un candidat important la preşedinţia Argentinei are în vedere o serie de schimbări drastice pentru economia naţională, potrivit CNBC.

Javier Milei a şocat ţara sud-americană - şi lumea întreagă, deopotrivă - după ce a obţinut cele mai multe voturi la alegerile primare prezidenţiale. Platforma sa include schimbarea monedei ţării de la peso argentinian la dolarul american şi eliminarea băncii centrale a ţării.

Următorul mare test al candidatului libertarian va avea loc la sfârşitul acestei luni, odată cu alegerile generale, deşi ar putea avea loc o a doua rundă de alegeri în noiembrie. Dar popularitatea neaşteptată a lui Milei a pus deja în alertă comunitatea politicii fiscale din Argentina şi a provocat îngrijorări severe în economia statului.

„Oamenii caută o nouă alternativă", a declarat Alejandro Werner, director al Georgetown Americas Institute şi co-autor al cărţii „Argentina at the Fund", o carte despre economia ţării. „Argentina este o economie care, în cel mai bun caz, a stagnat în ultimele două decenii".

Milei, în vârstă de 52 de ani, este deputat în camera inferioară a ţării din 2021. El şi-a câştigat notorietatea prin politici „avangardiste” pe baza cărora a fost comparat cu fostul preşedinte american Donald Trump şi cu fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

Ascensiunea sa vine în timp ce Argentina, a treia cea mai mare economie din America Latină, a fost martoră adâncirii unei crize economice din ultimii ani.

Ţara este împovărată de datorii, în timp ce se confruntă, de asemenea, cu o serie de şocuri neaşteptate din cauza pandemiei Covid-19 şi a războiului din Ucraina. Inflaţia, de mult timp un punct dureros pentru Argentina, este de aşteptat să urce în acest an cu peste 140%. Ţara sud-americană ar putea intra în cea de-a şasea recesiune din ultimul deceniu.

Ultimii ani au fost „foarte grei", a declarat Fernando Morra, fost viceministru al economiei argentiniene şi director la grupul de reflecţie în domeniul politicilor publice Suramericana Visión. „Ne confruntăm cu o situaţie foarte complicată la nivel economic".