Business Hi-Tech

Arbitrul pietei telecom ameninta RCS&RDS cu o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri

Arbitrul pietei telecom ameninta RCS&RDS cu o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri

Dan Georgescu, ANRCTI: Pana la data de 25 ianuarie 2008 asteptam sa fie facute toate demersurile necesare modificarii acordurilor de interconectare

21.12.2007, 18:47 21

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) ar putea amenda compania RCS&RDS cu pana la 5% din cifra de afaceri pentru ca nu ar fi respectat decizia institutiei de a reduce tarifele de interconectare pe telefonia fixa, pentru apelurile venite din retelele altor companii. Daca arbitrul pietei telecom va impune plata unei amenzi la cota maxima de 5% din cifra de afaceri, RCS&RDS risca o penalizare de peste 10 mil. euro, avand in vedere ca cifra de afaceri a companiei a fost de 221 mil. euro in 2006.
"ANRCTI a transmis RCS&RDS o notificare prin care anunta furnizorul ca a constatat nerespectarea obligatiei privind cuantumul tarifului de interconectare (...). In notificare, ANRCTI acorda furnizorului un termen-limita pana la care acesta trebuie sa amendeze toate acordurile de interconectare incheiate inainte de data de 8 august 2007 in ceea ce priveste cuantumul tarifului perceput pentru serviciul de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor in reteaua RCS&RDS", se arata intr-un comunicat al autoritatii. RCS&RDS trebuie sa faca dovada indeplinirii obligatiilor impuse pana la data limita de 25 ianuarie 2008.
Potrivit ANRCTI, nerespectarea conditiilor impuse de autoritatea de reglementare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala in cuantum de pana la 5% din cifra de afaceri.
"Vom sanctiona compania RCS&RDS cu amenda contraventionala in cuantum de pana la 5% din cifra de afaceri daca, pana la data de 25 ianuarie 2008, nu va face toate demersurile necesare modificarii acordurilor de interconectare incheiate cu ceilalti operatori si nu va practica tariful impus de ANRCTI", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI. Decizia ANRCTI vine ca urmare a faptului ca peste sase companii de pe piata locala telecom au formulat plangeri conform carora RCS&RDS nu a raspuns cererilor de renegociere a contractelor prin care tariful de interconectare pentru apelurile catre clientii RCS&RDS de telefonie fixa sa fie adus la nivelul impus de ANRCTI.
"Din informatiile transmise de RCS&RDS la solicitarea ANRCTI rezulta ca cel putin sase furnizori au solicitat RCS&RDS renegocierea tarifelor si nu au primit raspuns pozitiv, adica nu s-au declansat negocierile", a declarat pentru ZF Raluca Moraru, director de relatii publice al ANCRTI.
Printre companiile care au inaintat plangeri s-ar afla operatori de telefonie mobila si fixa de pe piata locala, conform unor surse de pe piata telecom. Pe lista operatorilor care au inaintat plangeri s-a aflat si Romtelecom, care a ajuns insa, intre timp, la un acord cu RCS&RDS, au spus pentru ZF surse din piata. ATat ANRCTI, cat si operatorii telecom nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
In luna august 2007, ANRCTI a comunicat RCS&RDS ca este obligata sa practice un tarif de maxim 1,15 eurocenti/minut pentru serviciul de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor in reteaua RCS&RDS
RCS&RDS este singurul operator alternativ de telefonie fixa care are tarifele de interconectare reglementate de ANRCTI, situatia reflectand cresterea puternica a bazei de clienti a operatorului. RCS&RDS are peste un milion de clienti pe telefonia fixa in timp ce liderul pietei, Romtelecom, are putin peste 3 milioane de utilizatori.
RCS&RDS furnizeaza servicii de televiziune prin cablu, internet, comunicatii de date si telefonie fixa si mobila.
Contactata de ZF, compania RCS&RDS nu a trimis pana la inchiderea editiei un punct de vedere legat de anuntul ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO