ZF 24

ANRM: O firma controlata de Patriciu a concesionat in 2008 circa 9.000 km din Marea Neagra

11.06.2009, 19:06 52

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale(ANRM) spune ca in anul 2008 circa 9000 de kilometri patrati din care aproximativ 3000 se aflau in zona litigiului comercial cu Ucraina au fost concesionati catre compania Marine Resources Exploration International care face parte din Rompetrol Holding SA, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Licenta de explorare a fost acordata pentru aceasta firma la cateva luni dupa infiintarea acesteia. Firma face parte din grupul Rompetrol Holding SA. In mod natural, o licenta de explorare se acorda numai unei companii care poate face dovada unei experiente in acest domeniu. Nu am mai multe informatii acum", a declarat Gelu Maracineanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Potrivit acestuia, o treime din suprafata de 9.000 de kilometri era in zona de disputa in Romania si Ucraina la Haga.

"Pe acele perimetre se exploreaza namoluri sapropelice, hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidrati si deuteriu", a mai precizat Maracineanu. Potrivit specialistilor, hidrogenul sulfurat este un gaz toxic care poate fi transformat in sursa de energie regenerabila.

Reprezentantii Rompetrol au precizat ca firma nu face parte din The Rompetrol Group (Olanda) si ca la momentul actual nu detin informatii privind o posibila detinere a acestei companii de catre Rompetrol Holding SA (Elvetia), controlat de catre Dinu Patriciu. The Rompetrol Group era detinut inainte de tranzactia din vara lui 2007 in intregime de Rompetrol Holding SA in spatele caruia se afla Dinu Patriciu. In 2007, Patriciu a vandut prin Rompetrol Holding un pachet de 75% din The Rompetrol Group catre compania de stat kazaha KazMunaiGaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO