ZF 24

Amplificarea tensiunilor intre SUA si Iran afecteaza pietele internationale de capital

28.03.2007, 17:40 14

Bursele europene si asiatice au inregistrat scaderi miercuri si yenul a crescut fata de valutele internationale cu randamente mai ridicate, in contextul accentuarii tensiunilor intre SUA si Iran, transmite Reuters.
Problemele de ordin geopolitic au determinat investitorii sa renunte la operatiunile cu caracter speculativ, de tip "carry trade", prin care imprumuta de pe pietele unde dobanda este foarte scazuta, precum Japonia, si plaseaza sumele obtinute in tari cu randamente mai ridicate.
Pretul petrolului a crescut, marti noaptea, cu cinci dolari, depasind 68 de dolari pe baril, dupa aparitia unor zvonuri privind declansarea unui posibil conflict armat intre SUA si Iran.
Cotatia titeiului a coborat in timpul sedintei de tranzactionare la niveluri mai scazute, dupa ce autoritatile de la Washington au dezmintit informatiile, dar a revenit ulterior aproape de 65 de dolari pe baril, intrucat tensiunile persista.
"Peste noapte, problemele legate de Iran au cauzat ingrijorare in randul investitorilor, astfel ca preturile petrolului au crescut semnificativ, in timp ce bursele au scazut" a declarat Tom Levinson, analist la ING.
El a explicat ca evolutia monedei japoneze, yenul, este strans legata si contrara fluctuatiilor pietelor de capital. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO