ZF 24

Acţiunile turceşti se prăbuşesc după ce Erdoğan şi-a intensificat criticile la adresa Israelului: Indicele de referinţă Bist 100 a coborât cu peste 7% după ce liderul turc a declarat că atacurile Israelului în Gaza reprezintă un adevărat genocid, în timp ce Hamasul este „un grup de eliberare”

Acţiunile turceşti se prăbuşesc după ce Erdoğan...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.10.2023, 13:02 303

Piaţa bursieră din Turcia s-a prăbuşit miercuri, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi-a intensificat criticile la adresa Israelului şi a aliaţilor săi, într-un moment în care Ankara caută cu disperare să obţină investiţii occidentale pentru a-şi alimenta reforma economică, raportează Financial Times.

Indicele de referinţă Bist 100 a coborât cu peste 7%, cea mai mare scădere de la începutul lunii februarie, potrivit datelor FactSet. Scăderea abruptă a declanşat mai multe restricţii de tranzacţionare cunoscute sub numele de "circuit breakers", concepute pentru a calma pieţele aflate în dezechilibru.

Răsturnarea acţiunilor de miercuri a avut loc după ce Erdoğan a declarat după-amiază: „Atacurile Israelului în Gaza reprezintă un moment istoric care atestă atât crima, cât şi o stare de boală mintală, atât pentru cei care le desfăşoară, cât şi pentru cei care le susţin".

Preşedintele turc a mai spus că Hamas, ai cărei militanţi au ucis cel puţin 1.400 de persoane într-un atac brutal asupra Israelului la 7 octombrie, nu este o organizaţie teroristă, ci mai degrabă un „grup pentru eliberare". Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis peste 6.500 de persoane.

Iniţial, Erdoğan a avut o abordare mai echilibrată a crizei din Orientul Mijlociu, dar în ultimele zile şi-a intensificat criticile la adresa Israelului, afirmând că loviturile statului asupra Gazei „echivalează cu un genocid". De asemenea, el a criticat SUA pentru trimiterea de resurse militare în Orientul Mijlociu şi pentru sprijinul acordat Israelului în general. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO