Acţiunile turceşti se prăbuşesc după ce Erdoğan şi-a intensificat criticile la adresa Israelului: Indicele de referinţă Bist 100 a coborât cu peste 7% după ce liderul turc a declarat că atacurile Israelului în Gaza reprezintă un adevărat genocid, în timp ce Hamasul este „un grup de eliberare”

Autor: Andrei Şerbănescu 26.10.2023

Piaţa bursieră din Turcia s-a prăbuşit miercuri, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi-a intensificat criticile la adresa Israelului şi a aliaţilor săi, într-un moment în care Ankara caută cu disperare să obţină investiţii occidentale pentru a-şi alimenta reforma economică, raportează Financial Times.

Indicele de referinţă Bist 100 a coborât cu peste 7%, cea mai mare scădere de la începutul lunii februarie, potrivit datelor FactSet. Scăderea abruptă a declanşat mai multe restricţii de tranzacţionare cunoscute sub numele de "circuit breakers", concepute pentru a calma pieţele aflate în dezechilibru.

Răsturnarea acţiunilor de miercuri a avut loc după ce Erdoğan a declarat după-amiază: „Atacurile Israelului în Gaza reprezintă un moment istoric care atestă atât crima, cât şi o stare de boală mintală, atât pentru cei care le desfăşoară, cât şi pentru cei care le susţin".

Preşedintele turc a mai spus că Hamas, ai cărei militanţi au ucis cel puţin 1.400 de persoane într-un atac brutal asupra Israelului la 7 octombrie, nu este o organizaţie teroristă, ci mai degrabă un „grup pentru eliberare". Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis peste 6.500 de persoane.

Iniţial, Erdoğan a avut o abordare mai echilibrată a crizei din Orientul Mijlociu, dar în ultimele zile şi-a intensificat criticile la adresa Israelului, afirmând că loviturile statului asupra Gazei „echivalează cu un genocid". De asemenea, el a criticat SUA pentru trimiterea de resurse militare în Orientul Mijlociu şi pentru sprijinul acordat Israelului în general.