ZF 24

90% din firmele de la sat au sub 10 angajati

25.08.2009, 15:01 30

Jumatate dintre antreprenorii care investesc in mediul rural aleg sectorul productiei, fie ca este vorba de agricultura, zootehnie, prelucrarea lemnului sau constructii, restul ocupandu-se de servicii (agroturism, transport, motariat sau consultanta) si comert, dupa cum arata un studiu realizat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri care a intervievat peste 940 de antreprenori din 493 de localitati din Romania.

Majoritatea firmelor din mediul rural au dimensiuni mici, 90% din acestea avand mai putin de 10 angajati. Varsta medie a patronilor de la sate este de 33 de ani, aproape ca cea din celelalte state ale Uniunii Europene, unde varsta medie atinge 35 de ani, cei mai tineri avand 18 ani, iar cei varstinici 67 de ani. Dupa 45 ani, dorinta de a incepe o afacere este tot mai scazuta, dupa cum arata studiul. Cele mai mari retineri le au agricultorii, din cauza inexistentei unei piete de desfacere a produselor lor in apropierea zonei de rezidenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO