ZF 24

100.000 de locuinţe din România nu sunt electrificate

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan

23.10.2013, 20:42 111

În România există încă 100.000 de locuinţe situaţe în 2.200 de localităţi care nu sunt electrificate. Costul electrificării acestora, aproximativ 1 mld. lei, va fi suportat de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de ve­dere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.

„Operatorul de distribuţie concesionar este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei electrice de distri­bu­ţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea re­ţe­lelor de distribuţie în zona acoperită de con­tractul de con­cesiune, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice lo­cale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare re­gională şi de urbanism. În cazul în care realizarea acestor in­vestiţii nu este justificată economic pentru operatorul de dis­tri­buţie concesionar, acestea pot fi finanţate prin copar­tici­parea autorităţilor publice“, potrivit unui informări a Autori­tăţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Cele 100.000 de locuinţe neelectrificate înseamnă 1,2% din totalul celor aproximativ 8 milioane de locuinţe din România.

Fostul ministru al economiei Varujan Vosganian spu­nea în luna ianuarie că statul nu are bani pentru electrificarea localităţilor care nu dispun încă de acest serviciu, astfel că sumele va trebui să fie suportate de companiile de distribuţie a energiei electrice. În luna august a anului trecut, Ministerul Economiei estima costurile electrificării la 1,03 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO