ZF 24

10 recorduri din toate timpurile stabilite la Jocurile Olimpice

10 recorduri din toate timpurile stabilite la Jocurile Olimpice

Foto: Shutterstock

Autor: Octavian Calei

25.07.2012, 19:26 1757

Foxsports a compilat o listă cu cele zece recorduri stabilite la Jocurile Olimpice din toate timpurile.

1. Michael Phelps - cele mai multe medalii de aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Phelps a stabilit recordul în 2008 la Beijing când a luat 8 medalii de aur, doborând recordul înotătorului Mark Spitz din 1972.

2. Nadia Comăneci - cea mai tânără atletă care a luat vreodată aur la Jocurile Olimpice. În 1976, Nadia a punctat cu brio un zece perfect la gimnastică. Ea a câştigat 3 medalii de aur la vârsta de 14 ani. Astăzi, gimnaştii trebuie să aibă minim 16 ani pentru a putea participa la Jocuri, ceea ce face ca acest record să nu mai poată fi doborât niciodată.

3. SUA - cele mai multe medalii de aur într-o singură ediţie a Jocurilor în 1984 ţinute la Los Angeles. Americanii au obţinut 83 de medalii de aur în acel an, record pe care nici o naţiune nu a reuşit să-l întreacă de aproape 30 de ani.

4. Ian Millar şi Hubert Raudaschl - au participat de cele mai multe ori la Jocurile Olimpice, de câte nouă ori. Canadianul Millar va participa şi anul acesta la Jocurile Olimpice, la călărie.

5. Oscar Swahn - cel mai vârstnic câştigător de medalie olimpică. Este un record ce nu a mai fost doborât din 1920 când Swahn, în vârstă de 72 de ani, a câştigat medalia de argint într-o probă de tir numită "Team 100-meter running deer, double shot".

6. Teofilo Stevenson, Laszlo Papp, Felix Savon - trei medalii de aur la box fiecare. Este un record pentru că de obicei, după ce un atlet câştigă o medalie la proba de box este promovat la categoria profesionistă şi nu mai participă niciodată la Jocurile Olimpice. Aceştia trei au rămas consecvenţi.

7. Emil Zapotek - câştigător la 5.000 de metri, 10.000 de metri şi la maraton într-un singur an. Poreclit "locomotiva cehă", Zapotek a plecat de la acea ediţie cu 3 medalii de aur acasă.

8. Aladar Gerevich - cele mai multe medalii de aur la aceeaşi probă. Spadasinul ungar a câştigat medalia de aur la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice între 1932 şi 1960

9. Recordul la proba 100 de metri alergat este deţinut de către Usain Bolt - 9,69 secunde stabilit în 2008 la Beijing

10. Monaco, ţara cu cele mai multe ediţii de Jocuri Olimpice de vară fără medalii. Ţara a participat la 18 ediţii de vară a Jocurilor Olimpice la care nu a câştigat nici o medalie şi cu încă 8 Jocuri de iarnă fără premii, totalizează 26 de ediţii fără medalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO