10 recorduri din toate timpurile stabilite la Jocurile Olimpice

Autor: Octavian Calei 25.07.2012

Foxsports a compilat o listă cu cele zece recorduri stabilite la Jocurile Olimpice din toate timpurile.

1. Michael Phelps - cele mai multe medalii de aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Phelps a stabilit recordul în 2008 la Beijing când a luat 8 medalii de aur, doborând recordul înotătorului Mark Spitz din 1972.

2. Nadia Comăneci - cea mai tânără atletă care a luat vreodată aur la Jocurile Olimpice. În 1976, Nadia a punctat cu brio un zece perfect la gimnastică. Ea a câştigat 3 medalii de aur la vârsta de 14 ani. Astăzi, gimnaştii trebuie să aibă minim 16 ani pentru a putea participa la Jocuri, ceea ce face ca acest record să nu mai poată fi doborât niciodată.

3. SUA - cele mai multe medalii de aur într-o singură ediţie a Jocurilor în 1984 ţinute la Los Angeles. Americanii au obţinut 83 de medalii de aur în acel an, record pe care nici o naţiune nu a reuşit să-l întreacă de aproape 30 de ani.

4. Ian Millar şi Hubert Raudaschl - au participat de cele mai multe ori la Jocurile Olimpice, de câte nouă ori. Canadianul Millar va participa şi anul acesta la Jocurile Olimpice, la călărie.

5. Oscar Swahn - cel mai vârstnic câştigător de medalie olimpică. Este un record ce nu a mai fost doborât din 1920 când Swahn, în vârstă de 72 de ani, a câştigat medalia de argint într-o probă de tir numită "Team 100-meter running deer, double shot".

6. Teofilo Stevenson, Laszlo Papp, Felix Savon - trei medalii de aur la box fiecare. Este un record pentru că de obicei, după ce un atlet câştigă o medalie la proba de box este promovat la categoria profesionistă şi nu mai participă niciodată la Jocurile Olimpice. Aceştia trei au rămas consecvenţi.

7. Emil Zapotek - câştigător la 5.000 de metri, 10.000 de metri şi la maraton într-un singur an. Poreclit "locomotiva cehă", Zapotek a plecat de la acea ediţie cu 3 medalii de aur acasă.

8. Aladar Gerevich - cele mai multe medalii de aur la aceeaşi probă. Spadasinul ungar a câştigat medalia de aur la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice între 1932 şi 1960

9. Recordul la proba 100 de metri alergat este deţinut de către Usain Bolt - 9,69 secunde stabilit în 2008 la Beijing

10. Monaco, ţara cu cele mai multe ediţii de Jocuri Olimpice de vară fără medalii. Ţara a participat la 18 ediţii de vară a Jocurilor Olimpice la care nu a câştigat nici o medalie şi cu încă 8 Jocuri de iarnă fără premii, totalizează 26 de ediţii fără medalii.