Suplimente

„Volatilitatea“ fiscalităţii şi soluţiile care pot propulsa România în topurile competitivităţii

„Volatilitatea“ fiscalităţii şi soluţiile care...

Autor: Claudia Medrega

15.10.2014, 00:06 51

Fiscalitatea a fost şi a rămas o „piatră de moară“ care trage România în jos în clasamentele internaţionale ale competitivităţii economice. Iar raportul „Doing Business“ realizat de Banca Mondială şi clasamentul competitivităţii elaborat de Forumul Economic Mondial confirmă starea „volatilă“ a fiscalităţii româneşti, care descurajează investitorii şi motivaţia de a muncii. În aceste condiţii se impune identificarea unor soluţii care să schimbe această „tradiţie“.

Cum poate fi schimbat sistemul fiscal astfel încât să ajute România să avanseze în topurile internaţionale ale competitivităţii.

Incertitudinile fiscal-bugetare pentru 2015: impozitul for­fetar, majorarea rede­ven­ţelor, formula de calculare a accizelor şi noi taxe sau impozite majorate, în urma reducerii CAS. Republicarea Codului fiscal după 10 ani de modificări frecvente, intrată din nou „în prelungiri“. „Taxa pe stâlp“ - cea mai controversată măsură legislativă din 2014 - va fi modificată de anul viitor. Asigurătorii raportează anul viitor primul set complet de situaţii financiare conforme cu standardele internaţionale IFRS.

Acestea sunt câteva subiecte analizate în acest supliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO