Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF - Pot beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru a mări productivitatea la o fabrică de pâine – patiserie ?

SPECIALISTUL ZF: Pot beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru a mări productivitatea la o fabrică de pâine – patiserie ?
03.04.2011, 13:50 434

Ziarul Financiar îşi propune să pună în legătură cititorii cu specialiştii din diferite domenii, de la cel imobiliar până la cel legislativ.

Prin intermediul acestei rubrici, cititorii ZF vor putea adresa întrebări, iar Ziarul Financiar le va transmite specialiştilor în domeniu.

Răspunsurile lor vor fi publicate pe site-ul ZF. Întrebările le puteţi trimite folosindu-vă de formularul de comentarii sau scriind la adresa zf24@zf.ro.

Întrebare:

Pot beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru a mări productivitatea la o fabrică de pâine-patiserie prin cumpărarea unui cuptor de patiserie şi unei linii decovrigi de circa 15.000 de euro? Fabrica are 16 salariaţi şi funcţionează de 15 ani. Menţionez că deţin toate documentele necesare funcţionării, dar spaţiul în care funcţionează fabrica este pe numele fiului meu, iar între societate şi fiu este încheiat act de comodat.

Răspuns oferit de Cosmin Drăgoi, partener la firma de consultanţă în fonduri europene M27 Euronet Advisory:

Pentru astfel de investiţii puteţi beneficia de finanţare nerambursabilă în cadrul schemei de ajutor de stat nr. N578/2009, aferentă măsurii 123 din cadrul FEADR. Această schemă este deschisă pentru depunerea de cereri de finanţare până pe 29 aprilie 2011. În cadrul acestei scheme de ajutor de stat, un beneficiar poate primi o finanţare de maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea maximă a grantului poate fi de 3.000.000 euro. Cheltuielile eligibile cuprind investiţii corporale şi necorporale de tipul:

- clădiri noi sau modernizarea clădirilor folosite în producţie sau depozitare şi infrastructură internă

- achiziţionarea de instalaţii, echipamente, maşini necesare activităţii, inclusiv maşini de transport specializate

- achiziţionarea de software, know-how, brevete, licenţe.

Cheltuielile neeligibile includ TVA, comisioane bancare, cheltuieli financiare. Contractul de comodat este suficient pentru funcţionarea unităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO