Special

Pagina verde. EcoNews ZF

Pagina verde. EcoNews ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.02.2024, 00:00 74

Organizaţia de mediu Greenpeace a chemat în judecată autorităţile şi companiile (OMV Petrom şi Romgaz) pentru nereguli în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep. Greenpeace susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale, acesta fiind eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate, fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătăţii populaţiei, corpurilor de apă, schimbărilor climatice şi fără evaluarea impactului transfrontalier. Potrivit ONG-ului, proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri, de la ameninţarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice.

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Re­turnare, a deschis cel de-al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din ţară, în cadrul parcului logistic din Giarmata, judeţul Timiş. Acolo vor fi numărate, sortate şi trimise spre reciclare doar recipientele de băuturi returnate de consumatori prin Sistemul de Garanţie-Returnare, marcate cu cod de bare specific şi logoul „Ambalaj cu garanţie“.

Producătorul de lactate Danone România a finalizat o investiţie de 1 milion de euro în achiziţia şi montarea de panouri fotovoltaice, care vor asigura 20% din consumul de energie electrică al fabricii din Bucureşti. Compania a pus în funcţiune 2.350 de panouri fotovoltaice pe acoperişul şi pe terenul din spatele fabricii de iaurt din cartierul Colentina, care vor aduce o putere totală de 1.280 KWP şi vor furniza 1.473 MWh pe an.

Cererea pentru externalizarea serviciilor de raportare către autorităţile de mediu a crescut cu 15% în ultimele trei luni faţă de lunile anterioare, mai multe companii renunţând la opţiunea angajării unui specialist intern pentru a colabora cu o firmă specializată în soluţii de mediu, potrivit datelor Green Environment Support, firmă care oferă consultanţă de mediu pentru agenţii economici.

Un incendiu de vegetaţie izbucnit pe 8 februarie în Parcul Natural Văcăreşti din Bucureşti a distrus zona de observare a păsărilor (birdwatching). Locul fusese amenajat de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în anul 2017 şi a primit de-a lungul timpului mii de copii vizitatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO