Special

Gala ZF 25 de ani. Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar

Gala ZF 25 de ani. Cristian Hostiuc, director editorial...
27.11.2023, 00:05 64

Domnule preşedinte al Senatului României, domnule prim-ministru al Guvernului României, doamnelor şi domnilor, dragi cititori ai Ziarului Financiar.

În numele Ziarului Financiar aş dori să vă mulţumesc tuturor pentru că în această seară sunteţi aici, la gala ZF, pentru a marca cei 25 de ani de la lansarea ziarului.

Pentru Ziarul Financiar a fost o călătorie incredibilă, fabuloasă, la fel şi pentru noi, cei care am putut să scriem aici şi să spunem povestea evoluţiei business-ului din România.

Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care ne-au însoţit pe parcursul celor 25 de ani, partenerilor, sponsorilor, advertiserilor, abonaţilor, colegilor şi, nu în ultimul rând, cititorilor Ziarului Financiar.

Cu ajutorul lor am ajuns acum, în 2023, cel mai complex produs media din România, cel mai complex produs media din regiune.

Noi astăzi producem şi realizăm, prin ediţia print, pe online, pe ZF Corporate, prin intermediul suplimentelor şi cataloagelor, prin conferinţele pe care le realizăm – suntem cel mai mare organizator de conferinţe economice de pe piaţă – şi nu în ultimul rând, prin emisiunile pe care le facem, mai mult decât Financial Times, cel care a fost modelul nostru.

În 1998, când Ziarul Financiar s-a lansat la Banca Naţională, nu ştiam unde vom ajunge, voiam să fim doar vocea comunităţii de business din România, care atunci se forma.

Nu aveam perspectiva viitorului, cel puţin în cifre.

În 1998, când PIB-ul era de 40 mld. dolari, când inflaţia era de 40%, când salariul mediu era 150 de dolari, nu credeam că vom ajunge în câţiva ani la un PIB de 100 mld. euro, pe care l-am atins la intrarea în Uniunea Europeană, sau la 320 de miliarde de euro, cât este acum.

Dacă BNR va menţine stabilitatea cursului valutar, la anul vom ajunge la un PIB de 350 mld. euro.

Întrebarea este unde putem să ne ducem de acum înainte.

Avem deja o experienţă, avem deja o clasă de business, avem companii româneşti, avem investitori străini, avem multinaţionale, avem o economie destul de bună. Nu suntem cum eram atunci, în 1998, ca să o luăm de la zero.

În 1998 nu ştiam ce să cerem. Acum ştim că trebuie să cerem o dublare a PIB-ului în 10 ani.

Cei care au condus România în 1998 sau în acei ani ne-au lăsat moştenire intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. A fost o moştenire politică, nu una economică.

Acum, cei care sunt la putere şi vor să fie la putere, trebuie să lase moştenire o economie cu un PIB de 600 mld. euro, într-o primă etapă, şi un PIB de 1.000 mld. euro. Este obligaţia lor. Dar aceasta este şi obligaţia businessului din România, de a participa şi a susţine creşterea PIB.

Nu ştiu unde vom fi noi peste 25 de ani, dar sunt sigur că Ziarul Financiar va fi tot aici, la întâlnirea cu cititorii lui.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO