Special

Declaraţia comună a liderilor de stat şi de guvern din zona euro

Declaraţia comună a liderilor de stat şi de guvern din zona euro

Autor: Andreea Mindrila

12.12.2011, 00:03 287

"Tensiunile de pe piaţă din zona euro s-au amplificat şi trebuie să intensificăm eforturile pentru a aborda provocările actuale. Astăzi am convenit să ne orientăm spre o uniune economică mai puternică. Acest lucru implică acţiuni în două direcţii, un acord fiscal şi o coordonare consolidată a politicii economice şi o dezvoltare a instrumentelor de stabilizare pentru a face faţă provocărilor pe termen scurt."

"Vom construi şi vom consolida ceea ce s-a obţinut în ultimele 18 luni: îmbunătăţirea Pactului de Stabilitate şi Creştere economică, implementarea semestrului european începând cu această lună, noua procedură de dezechilibru macroeconomic şi Pactul Euro Plus."
"Bugetele generale trebuie să fie echilibrate sau excedentare; acest principiu ar trebui să fie respectat dacă deficitul structural anual nu depăşeşte 0,5% din PIB-ul nominal."
"O astfel de regulă va fi adoptată şi în sistemele juridice ale statelor membre, la un nivel constituţional sau echivalent. Regula va presupune un mecanism automat de corecţie care trebuie să se declanşeze în eventualitatea unei deviaţii. Acesta va fi definit de fiecare stat membru pe bazele principiilor propuse de Comisie. Recunoaştem competenţa Curţii de Justiţie pentru verificarea transpunerii acestei reguli la nivel naţional."
"Imediat ce un stat membru depăşeşte palfonul de deficit bugetar de 3% din PIB stabilit de Comisie, va suporta automat consecinţele, cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se opune. Etapele şi sancţiunile propuse sau recomandate de Comisie vor fi adoptate, cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se opune."
"Multiplicarea Fondul European de Stablitate Financiară (FESF) se va face rapid, prin intermediul a două opţiuni concrete stabilite împreună de Eurogrup pe 29 noiembrie. Salutăm disponibilitatea Băncii Centrale Europene de a acţiona ca un intermediar pentru FESF pe operaţiunile de piaţă."
"Suntem de acord cu accelerarea intrării în vigoare a tratatului Mecanismului European de Stabilitate (ESM). Tratatul va intra în vigoare imediat ce statele membre care deţin 90% din angajamentele de capital îl vor ratifica. Obiectivul nostru comun este ca MES să intre în vigoare în iulie 2012. FESF va rămâne activ în programele de finanţare care au fost demarate înainte de jumătatea anului 2013, aşa cum este prevăzut în acordul-cadru; va continua să acorde finanţare pentru programele în curs de desfăşurare cât este necesar."
"În privinţa implicării sectorului privat, vom respecta cu stricteţe principiile şi practicile stabilite de FMI. Acest lucru va fi reflectat fără echivoc în preambulul tratatului. Reafirmăm clar că deciziile luate pe 21 iulie şi 26/27 octombrie privind datoria Greciei sunt unice şi excepţionale. Vor fi incluse Clauze de Acţiune Colectivă standardizate şi identice, astfel încât să se păstreze lichiditatea pe piaţă în termenii şi condiţiile tuturor obligaţiunilor guvernamentale noi emise de zona euro."
"Regulile de vot din cadrul ESM vor fi modificate astfel încât să includă o procedură de urgenţă. Regula de acord reciproc va fi înlocuită de o majoritate calificată de 85% în cazul în care Comisia şi BCE concluzionează că o decizie urgentă cu privire la asistenţa financiară este necesară, atunci când sustenabilitatea financiară şi economică a zonei euro este pusă în pericol."
"Luând în considerare lipsa de unanimitate a statelor membre UE, acestea au decis ca unele dintre măsuri să fie adoptate printr-un acord internaţional care va fi semnat în martie sau la o dată anterioară. Obiectivul rămâne ca aceste dispoziţii să fie incluse în tratatele UE cât mai curând posibil. Preşedinţii de stat sau liderii guvernelor din Bulgaria, Cehia, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia au indicat posibilitatea de a lua parte la acest proces după consultarea parlamentelor lor, acolo unde este cazul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO