Special

Conducerea BNR, a ASF, a guvernului şi a Parlamentului s-au îngrămădit să sărbătorească listarea comorii Hidroelectrica

În prim plan, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica şi Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea sună clopoţelul de deschidere a şedinţei de tranzacţionare cu ocazia debutului acţiunilor H2O la BVB.

În prim plan, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica şi Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea sună clopoţelul de deschidere a şedinţei de tranzacţionare cu ocazia debutului acţiunilor H2O la BVB.

Autor: Alex Ciutacu, Valeriu Dănilă , Tibi Oprea

13.07.2023, 00:07 671

Printre participanţi, nume din politică precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Sebastian Burduja şi Virgil Popescu, ambasadorii SUA şi UK în România, reprezentanţi ai companiei, ai bursei şi alţi actori ai pieţei ♦ Guvernatorul BNR a spus că „Bursa de Valori Bucureşti îşi dă examenul de maturitate“ şi că nu trebuie privită ca un loc de speculaţii.

Miercuri, la sediul Băncii Na­ţionale a României, Hidro­electrica (H2O) a marcat intrarea la tran­zac­ţionare pe Bursa de Valori Bucureşti în urma unei oferte de 1,9 miliarde de euro, cea mai mare ofertă de listare din Europa de la începutul acestui an. La BNR au fost prezente aproximativ 200 de persoa­ne, iar printre cei care au luat cuvântul s-a numărat inclusiv Mugur Isărescu, guverna­torul BNR, o premieră pentru listarea unei companii la bursă.

„Banca Naţională a României, ca prim partener şi găzduitor al Bursei de Valori, pu­ne mare preţ nu numai pe dezvoltarea rapi­dă, dar şi pe o abordare chibzuită, sustena­bilă pe termen lung. Astăzi, la 28 de ani de la reînfiinţare, având în vedere această dez­vol­tare sustenabilă, dar şi această listare record pentru zona noastră, eu spun următoarele lucruri: Bursa de Valori Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate“, a spus Mugur Isărescu la evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucureşti pentru a marca listarea Hidroelectrica. Acţiunile H2O au deschis sesiunea de tranzacţionare de mier­curi 12 iulie la un preţ de 110 lei pe unitate, acelaşi la care au şi încheiat şedinţa, în creş­tere cu 5,77% faţă de preţul final de ofertă de 104 lei. Investitorii care au cumpărat acţiuni cu un discount de 3% în primele cinci zile ale IPO-ului au putut vedea miercuri un randa­ment de 9% în portofolii, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din platfor­mele brokerilor.

Astfel, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai profitabilă companie de stat a venit la cota bursei la o capitalizare de 49,5 miliarde de lei, devenind cea mai mare companie listată la BVB. Spre comparaţie, a doua cea mai mare companie este OMV Petrom (simbol bursier SNP), cu o capitalizare de 33,6 miliarde de lei. Hidroelectrica a doborât un record şi în privinţa lichidităţii din prima zi în calitate de companie publică, respectiv 760 de milioane de lei.

„Odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 mld. euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră“, a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul evenimentului.

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, a fost moderatorul evenimentului şi cel care a avut cuvântul de deschidere. Alături de el au fost prezenţi pe rând pe scenă şi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, care a citit mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, prim-ministrul României Marcel Ciolacu, ministrul Energiei Sebastian Burduja, fostul ministru al Energiei Virgil Popescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Nicu Marcu, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea Johan Meyer şi CIO-ul Templeton Global Investments Manraj Sekhon, dar şi ambasadoarea SUA în România Kathleen Kavalec şi abasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble.

ZF a fost prezent la eveniment, unde a discutat cu mai mulţi participanţi. Pe reprezentanţii companiei i-a întrebat despre ţările de unde vin investitorii în IPO-ul Hidroelectrica şi despre cum vor fi reprezentaţi investitorii individuali în boardul companiei controlate majoritar (80%) de statul român. Cei mai mulţi investitori sunt din România.

„Prin noul act constitutiv care a intrat în vigoare odată cu admiterea la tranzacţionare a Hidroelectrica micii investitori sau cei 20% care s-au listat astăzi la Bursa de Valori Bucureşti vor fi reprezentaţi. Statul român, prin actul constitutiv, va avea dreptul să propună şase din cei şapte membri ai board-ului, cel de-al şaptelea va fi propus de către investitorii minoritari“, a fost răspunsul lui Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti la un preţ de 110 lei pe unitate, valoarea la care au deschis sesiunea, în urcare cu 5,77% faţă de preţul final din ofertă de 104 lei. Investitorii care au cumpărat acţiuni cu un discount de 3% în primele cinci zile ale IPO-ului au putut vedea miercuri un randament de 9% în portofolii, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din platformele brokerilor.

Astfel, cel mai mare producător de energie a primit din partea investitorilor în prima şedinţă o evaluare de 49,5 miliarde de lei. Spre comparaţie, a doua cea mai mare companie de la Bursa de la Bucureşti este OMV Petrom (simbol bursier SNP), cu o capitalizare de 33,6 miliarde de lei. Hidroelectrica a dobor‰t un record şi în privinţa lichidităţii dintr-o primă şedinţă, respectiv 760 de milioane de lei.

 

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial

Listarea Hidroelectrica este expresia potenţialului de care Bursa de Valori Bucureşti dispune. Prin această listare România îşi va asigura securitatea şi indepedenţa energetică. Numărul de investitori a crescut de peste 2,5 ori în ultimii ani. România este deschisă investiţiilor atât pe piaţa de capital, cât şi în sectorul energetic. Viitorul este al acelora care investec cu pricepere şi viziune.

 

Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului României

► Listarea Hidroelectrica este o realizare remarcabilă pentru ţara noastră. Această listare este rezultatul unui efort colectiv. În perioada în care am fost premier am ajutat la îmbunătăţirea legislaţiei. Bursa de Valori Bucureşti se consolidează afirmând vitalitatea pieţei de capital din România. Hidroelectrica este o companie care a ştiut să crească odată cu România, o companie care are potenţial de extindere regională.

 

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României

► Hidroelectrica s-a angajat în a servi interesere românilor, protejând populaţia împotriva speculei. Listarea la Bursa de Valori Bucureşti este un exemplu că perfomanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi acolo unde statul român este acţionar majo­ritar. Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor, statul îşi păstrează participaţia de 80%.

 

Sebastian Burduja, ministrul energiei

► Fac un apel către toţi românii să investească în piaţa de capital şi în Hidroelectrica. O economie liberă nu poate exista fară o piaţă de capital. România îşi asumă rolul pe care piaţa de capital îl are pentru dezvoltarea economică. Interesul investitotorilor de tip retail s-a manifestat şi în listarea Hidroelectrica. Listarea companiei este rezultatul unui efort onest dintre stat şi privat.

 

Andrew Noble LVO, ambasador UK în România

► Este cel mai mare IPO din ultimele 12 luni în Europa şi al doilea cel mai mare din Europa Centrală şi de Est din istorie. Procesul care a dus la acest IPO este de importanţă fundamentală. Hidroelectrica nu a fost mereu compania profitabilă care este astăzi. Un alt lucru important este profesionlizarea liderilor. ştim cu toţii acele companii unde directorii se schimbă la şase luni.

 

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

► Prin noul act constitutiv care a intrat în vigoare odată cu admiterea la tranzacţionare a Hidroelectrica, micii investitori sau cei 20% care s-au listat astăzi la Bursa de Valori Bucureşti vor fi reprezentaţi. Statul român, prin actul constitutiv, va avea dreptul să propună şase din cei şapte membri ai consiliului de supraveghere, iar cel de-al şaptelea va fi propus de către investitorii minoritari.

 

Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Investments

► Listarea companiei Hidroelectrica este culminarea unui drum foarte lung, un proces care a început în 2005, când s-a creat Fondul Proprietatea. Am lucrat neobosit de-a lungul anilor pentru a creşte valoarea Fondului Proprietatea şi pentru a-l aduce unde este astăzi. Spun asta pentru ca lumea să înţeleagă amploarea reu­şitei, inclusiv pentru cetăţenii români obişnuiţi.

 

Pablo Escondrillas, managing director, head of EMEA Power Investment Banking Citi

► Suntem prezenţi cu Citi aici încă din 1996, încercând să ajutăm la dezvoltarea economică a ţării. Un IPO va fi întodeauna un efort colectiv şi apreciem colaborarea bună cu toţi partenerii implicaţi, inclusiv cu autorităţile de reglementare în domeniu. Suntem toţi foarte mândri de această listare şi abia aşteptăm să continuăm munca în această ţară.

 

Murat Pinhas, managing director, head of CEE & Turkey Investment Banking Morgan Stanley

► Orice listare este un eveniment unic. IPO-ul Hidroelectrica a pus România în lumină, iar Morgan Stanley vede acest viitor luminos al ţării. Sunt numeroase oportunităţi de dezvoltare economică prin intermediul pieţei de capital româneşti. Mulţumim că aţi făcut Morgan Stanley parte a acestui eveniment special şi sperăm să continuăm colaborarea.

 

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti

► În mod cert acest deal pune Bursa de Valori Bucureşti într-o altă etapă, mult mai matură, şi ne dorim ca trendul de dezvoltare de acum încolo să fie unul accelerat. Vrem ca Bursa de Valori Bucureşti să devină chiar o soluţie certă de finanţare a economiei româneşti

n Vrem să transformăm această listare într-o poveste de succes atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru piaţa de capital din România, pentru Bursa de Valori Bucureşti

 

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României

► Astăzi, la 28 de ani de la reînfiinţare, având în vedere această dezvoltare sustenabilă, dar şi această listare record pentru zona noastră, eu spun următoarele lucruri: Bursa de Valori Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate

► Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii, dar ca un loc solid de finanţare pe teremen lung a întreprinderilor

► Cultura de afaceri europeană este orientată către finanţarea bancară în principal, Europa este încă banco-centrică, nu avem în Europa Continentală modelul anglo-saxon, dar ni-l dorim şi cam aceasta este dorinţa.

 

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

► Astăzi piaţa din România poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai mari pieţe din regiune. Odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 mld. euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră.

 

Virgil Popescu, fost ministru al energiei

► Tot mai mulţi investitori cred că Bursa de Valori Bucureşti este o opţiune reală pentru investiţii în această regiune

► Compania Hidroelectrica a intrat cu succes în piaţa de retail într-un moment în care am trecut printr-o criză energetică, a protejat populaţia, a înţeles că poate face şi profit şi poate proteja şi populaţia prin preţuri accesibile ale energiei electrice.

 

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

► Onorată de succesul listării Hidroelectrica, vă asigur că autoritatea va continua să lucreze astfel încât acest eveniment să nu fie doar un succes izolat, ci începutul unei epoci de dezvoltare a pieţei româneşti de capital

► În acelaşi timp, apreciem că îndeplinirea criteriilor pentru piaţa emergentă Morgan Stanley va creşte vizibilitatea şi promovarea pieţei de capital din România

 

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România

► Este un moment de referinţă. Această listare este rezultatul eforturilor şi reformelor guver­namentale din ultimii zece ani

► Succesul acestui IPO este o dovadă a atractivităţii companiei Hidroelectrica ca oportunitate de investiţii şi a potenţialului sectorului energetic din România

► Hidroelectrica nu este doar cel mai mare producător de energie electrică din România, ci este şi una dintre cele mai eficiente şi profitabile companii din Europa.

 

Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondulului Proprietatea

► Cred că în 5-10 ani ne vom uita înapoi la ziua de astăzi ca un moment definitoriu în istoria pieţei de capital din România. Avem o oportunitate unică de a continua să construim pe acest succes

► Aces succes a demonstrat că România nu concurează pentru interesul investitorilor în pieţele de capital la un nivel local sau regional, ci la nivel mondial.

 

Jurgen Prumetz, head corporate capital markets, Erste Group Bank

► Listarea nu ar fi fost posibilă fără angajamentul guvernului de a accepta această tranzacţie. Dacă ţinem cont că în mai multe ţări europene diferiţi politicieni încearcă să aibă un control mai mare asupra companiilor de ener­gie, guvernul din România a decis să meagă în sens invers, să meargă către guvernanţa şi transparenţa pe care le aduce bursa. Sunt destul de sigur că va da rezultate pentru a per­mite companiei şi pieţei să deblocheze întregul potenţial pe care îl vedem aici.

 

Luca Erpici, co-head of Equity Capital Markets, Jefferies

► Am avut aproximativ 500 de inves­titori individuali care s-au uitat la acestă tranzacţie, câţiva nu au participat, deci cred că este încă loc să fie atraşi o parte din aceşti investitori în Hidroelectrica

► Obiectivul IPO-ului a fost să optimizăm rezultatul deal-ului, nu doar în interesul Fondului Proprietatea, dar şi în interesul companiei, al guvernului roman, al fondurilor de pensii din România, al investitorilor de retail şi al investitorilor internaţionali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO