Special

Istoria, în derulare în studioul ZF. Cum s-a văzut minut cu minut lansarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori într-o analiză-eveniment şi care sunt aşteptările analiştilor pentru H2O şi acţiunile Fondului Proprietatea

Istoria, în derulare în studioul ZF. Cum s-a văzut...

Autor: Eduard Ivanovici, Răzvan Botea

13.07.2023, 00:07 769

♦ În primele secunde de tranzacţionare lichiditatea pe emitentul Hidroelectrica era de 97 mil. lei pe un preţ în creştere cu 5,8% ♦ Compania deja doborâse recordul precedent de lichiditate de 93 mil. lei deţinut de Romgaz la debutul din 2013 ♦ La H2O cei care au subscris acţiuni cu discount de 3% au putut să marcheze un câştig de 9% la deschidere.

Circa 100.000 de investitori de la Bursa de Valori Bucureşti au urmărit pe 12 iulie cu sufletul la gură debutul acţiunilor Hidroelectrica, într-un moment istoric care a marcat a treia cea mai mare listare din lume în 2023.

Toate privirile erau aţintite cu câteva minute înainte de deschidere pe ordinele de vânzare şi cumpărare în contextul în care predeschiderea, adică licitaţia deschisă dar fără execuţie, a început la ora 9:00, faţă de ora obişnuită de 9:45.

Tot la ora 9:00 a început şi transmisiunea spe­cială a Ziarului Financiar care minut cu mi­nut şi cu intervenţii de la Sorin Pâslaru,

Swiss Capital, TradeVille, BRK Financial Group, Certinvest, OTP Asset Management, chiar şi de la Fondul Proprietatea a analizat cotaţia H2O.

În doar câteva secunde, la ora 10:00, preţul a fost afişat pe platforma în regim live a BVB şi în transmisiunea specială a ZF: 110 lei pe acţiune, plus 5,8%. Un prim verdict al pieţei a fost că Hidroelectrica este evaluată la 49,5 mld. lei.

Prima impresie i-a aparţinut lui Mihai Nichişoiu, senior broker, TradeVille, cu o reacţie la cald în primele secunde de tranzacţionare, când sistemul BVB arăta deja tranzacţii de peste 90 de milioane de lei.

„Aproape 6% la startul şedinţei este undeva la mijlocul clasamentului pentru cele mai importante listări din ultimul deceniu. Tot cam atât cred că a reuşit Nuclearelectrica la debut. Poate fi vorba de investitorii care au luat cu discount sau cei cărora li s-au rambursat nişte sume importante în conturi şi vor să cumpere în continuare Hidroelectrica“, spune Mihai Nichişoiu,

Pentru trei ore, ZF a dezbătut caracteristicile ofertei, evoluţia preţului, sentimentul general din rândul investitorilor, prognozele analiştilor, nivelul de lichiditate, perspectivele create de IPO, cât şi ce se va întâmpla în continuare cu Fondul Proprietatea şi celelalte companii listate.

Costin Brumă, broker la Swiss Capital, cel mai mare broker de la BVB, care a participat la IPO-ul Hidro, a remarcat că lichiditatea produsă de acţiunile H2O în primele ore de trading a reprezentat cel mai mare volum înregistrat vreodată de o acţiune tranzacţionată în timp real. De altfel, listarea Hidro este a treia cea mai mare la nivel mondial de la începutul anului încoace.

„Pe de altă parte, dacă ne uităm la cheltuielile de investiţii pentru următoarea perioadă, Hidroelectrica se poate menţine la nivelul de 90% de distribuire a profitului sub dividende. Pot menţine planul în următorii ani“, spune Costin Brumă.

Adrian Dudu, director de investiţii al ad­minis­tratorului de fonduri Certinvest, este de părăre că debutul H2O a fost sub aşteptări: „Am făcut un studiu referitor la cum s-ar putea să deschidă Hidroelectrica şi cum ar putea evolua în prima parte a zilei. M-am uitat la celelalte oferte, fiind cea mai la îndemână informaţie pe care o puteam avea. Celelalte oferte ale companiilor de stat au debutat mult mai bine. Am văzut creşteri de 50% în deschidere pentru Transelectrica şi Transgaz.“

Anterior dechiderii, Ilinca von Derenthall, preşedintele comitetului reprezentanţilor Fondului Proprietatea, a declarat că listarea a reprezentat un proiect naţional, nu numai prin prisma faptului că era ancorat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, estimând totodată creşteri, însă pe un fond de volatilitate în următoarele sesiuni de trading de la BVB.

„Sunt convinsă că, mai ales pe termen lung, Hidroelectrica va fi o companie de avut în portofoliu pentru că o să aibă o rentabilitate excepţională a dividendului“, consideră reprezentanta FP.

Lichiditatea generată de acţiunile H2O a urcat de la peste 90 de milioane de lei în primele minute din şedinţă la 230 de mi­lioane în jurul orei prânzului până la 500 de milioane de lei la ora 14:00. În ultima oră de trading, valoarea tranzacţiilor rea­li­zate cu acţiunile Hidroelectrica era de peste 720 de milioane de lei, conform datelor BVB.

„Prima tranzacţie de astăzi a fost un volum de vreo 96 mil. lei. Asta înseamnă că toate urnele care s-au adunat în piaţă de la ora 9 până la ora 10, adunate, au fost 96 mil. lei şi înseamnă un interes foarte mare. Cred că este cea mai mare tranzacţie pe care am văzut-o în deschidere“, apreciază Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group.

Dan Popovici, director general al OTP AM, consideră între timp că Hidroelectrica prezintă multe elemente atractive pentru participanţii bursieri, printre care com­ponenta ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă), tot mai căutată de investitorii internaţionali.

„Vorbim de o companie solidă, cu rezultate financiare bune. Pe de altă parte, există şi o serie de riscuri. Noi am identificat două: riscul de reglementare şi riscul climatic“, explică Dan Popovici.

Pe 12 iulie, ZF a dezbătut live lansarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti într-o transmisiune specială din studio de la

ora 09:00 la 12:00. Brokeri ai Swiss Capital, TradeVille, BRK, reprezentanţi ai administratorilor de fonduri OTP AM şi Certinvest au fost invitaţi ai jurnalistului Liviu Popescu pentru o analiză minut cu minut, record cu record. De la sediul BNR, Tibi Oprea a transmis pulsul sălii şi pariurile de dinainte de deschidere. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF, iar cuvântul de final l-a avut Eduard Ivanovici, cel mai tânăr membru al paginii de burse şi fonduri mutuale.

 

Ilinca von Derenthall, preşedintele comitetului reprezentanţilor Fondului Proprietatea

A fost din toate punctele de vedere un proiect naţional, nu numai din faptul că era ancorat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sunt convinsă că vor fi nişte prime zile de succes, probabil o să fie creşteri, iar mai ales pe termen lung, Hidroelectrica va fi o companie de avut în portofoliu pentru că o să aibă o rentabilitate excepţională a dividendului.

► Dacă nu am fi fost satisfăcuţi de preţ, nu am fi vândut. Este un preţ pe care l-am considerat realist la momentul respectiv, atingând două obiective. Un obiectiv este să creăm valoare pentru acţionarii actuali ai Fondului Proprietatea, ceea ce se întâmplă la acest preţ.

► Avem acum o evaluare de piaţă pe care am negociat-o foarte dur şi strâns cu băncile care au condus oferta. Am atins un al doilea obiectiv foarte important, anume am avut investitori de foarte bună calitate. Nu este irelevant cui îi vinzi, atât din perspectiva acţionarului care rămâne listat la bursă, cât şi din perspectiva stabilităţii cursului în viitor.

 

Adrian Dudu, director de investiţii al Certinvest

► Mi se pare că debutul este sub aşteptări. Am făcut un studiu referitor la cum s-ar putea să deschidă Hidroelectrica şi cum ar putea evolua în prima parte a zilei. M-am uitat la celelalte oferte ale companiilor de stat care au debutat mult mai bine. Am văzut creşteri de 50% în deschidere pentru Transelectrica şi Transgaz.

► Cel mai probabil, sunt investitori de retail care marchează profituri, aflându-ne la 10% raportat la preţul primit de cei care au subscris în primele cinci zile. Există volum, iar asta permite fondurilor să se rebalanseze. Aici avem o mică problemă – cei care ne măsurăm performanţa vs. indicii de la BVB nu am avut ocazia să achiziţionăm H2O înaintea să intre în indice, lucru care conduce la o subperformanţă a fondurilor faţă de BET.

► Subperformanţa este cauzată cumva de decizia de a include Hidroelectrica din prima zi în BET. Se vede că sunt volume şi fondurile ar fi putut să aibă timp astăzi să se rebalanseze şi să se evite o astfel de subperformanţă, care până la urmă este artificială.

 

Mihai Nichişoiu, senior broker, TradeVille

► A fost o perioadă plină. IPO-ul Hidroelectrica este un pas mic pentru omenire şi un pas mare pentru oamenii care aleg să investească, să facă ceva cu banii lor şi să ajute economia. A fost o perioadă extrem de importantă pentru noi, ceva ce nu am văzut în ultimii 10 ani pe piaţa românească şi la TradeVille nu am văzut în ultimii 16 ani în România.

► Au fost peste 6.200 de deschideri de cont într-un timp foarte scurt, ceea ce a spulberat orice fel de record, cât şi în jur de 33.000 de alimentări de cont. Retailul a fost antrenat într-un mod spectaculos şi, în opinia mea, va rămâne o forţă de cumpărare. Este greu să pariezi împotriva unei companii precum Hidroelectrica.

► Nici mediul extern nu este rău, este o perioadă bună pe bursele internaţionale, cu oscilaţii, dar este un mediu excelent.

 

Răzvan Raţ, director general adjunct, BRK Financial Group

► Ne aşteptam să fie un  interes foarte mare pentru acţiuni în piaţă. Am văzut interes foarte mare atât din partea investitorilor de retail, cât şi din partea investitorilor instituţionali. Am văzut toţi suprasubscrierea şi estimările.

► Prima tranzacţie de astăzi a fost un volum de vreo 96 mil. lei. Asta înseamnă că toate urnele care s-au adunat în piaţă de la ora 9 până la ora 10, adunate, au fost 96 mil. lei şi înseamnă un interes foarte mare. Cred că este cea mai mare tranzacţie pe care am văzut-o în deschidere.

► Capitalizarea Bursei a crescut odată cu listarea Hidroelectrica, acum cred că este a treia din regiune. O văd ca pe o companie care reuşeşte să atragă investitori către piaţa de capital. Foarte mulţi au venit să îşi deschidă cont, oameni care nu au avut tangenţe cu piaţa de capital până acum.

 

Costin Brumă,  broker al Swiss Capital

► Listarea Hidroelectrica readuce bursa în vizorul investitorilor. Interesul va migra de la Fondul Proprietatea către Hidroelectrica. FP îşi va pierde încet-încet din interes odată ce dividendul special din oferta Hidro va fi plătit. Capitalizarea bursieră se va reduce, procentajul în indicii locali va scădea în favoarea Hidroelectrica.

► Hidroelectrica este o acţiune de pensionari în sensul în care asigură pe termen mediu-lung un dividend constant, despre care cred că va fi printre cele mai bune dintre companiile listate. Dacă ne uităm la cheltuielile de investiţii pentru următoarea perioadă, ei se pot menţine la nivelul de 90% distribuire a profitului din acest punct de vedere. Pot menţine planul în următorii ani.

► Banii distribuiţi de FP sub formă de dividende vor fi reinvestiţi în Bursa locală, inclusiv în Hidroelectrica, care ar putea creşte de la o pondere de 14% la 17% din BET. Din acest punct de vedere, este un lucru pozitiv.

 

Dan Popovici, director general, OTP Asset Management

► Trebuie să fim conştienţi că nu vor fi în fiecare zi astfel de volume. Istoric, după fiecare IPO, primele 3-4 zile sunt caracterizate de lichiditate foarte ridicată, urmând ca apoi să mai scadă.

► Preţul din cadrul IPO-ului a fost unul care a lăsat loc de creştere pentru investitori. Lucrurile sunt aşa cum ne aşteptăm. Avem o componentă mare pe zona de retail şi o parte din aceşti investitori să îşi acopere laverage-ul. Investitorii instituţionali nu au primit cât îşi doreau şi, în aceste condiţii, este posibil, cel puţin în cazul fondurilor de investiţii, să încerce să cumpere în perioada aceasta pentru a ajunge la o alocare măcar neutră din punctul de vedere al indicilor.

► Se mai găseşte valoare în Fondul Proprietatea dacă ne uităm la cash-ul pe care îl încasează. Pe de altă parte, există în continuare o serie de companii care pot fi interesante.

► Până la urmă, se va reduce capitalizarea fondului cel puţin proporţional cu dividendul excepţional pe care îl va distribui. Mai rămân în portofoliu o serie de active interesante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO