Special

Ce necunoscute a lăsat în urmă summitul

12.12.2011, 00:02 253

Va cumpăra BCE mai multe datorii ale statelor cu probleme?

Şeful BCE Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că dacă se va ajunge la un acord privind consolidarea bugetară , "alte elemente vor urma"- limbaj care a sugerat analiştilor că banca ar putea cumpăra şi mai multe obligaţiuni italiene şi spaniole. Joi, el a spus "nu", adăugând că este surprins că s-a înţeles altceva.

Cine va intra sub incidenţa noilor reglementări?

Limbajul neclar al concluziilor summitului UE face incert cui se vor aplica noile prevederi.

"Unele dintre măsuri pot fi decise prin legislaţie secundară. Liderii zonei euro consideră că alte măsuri ar trebui prevăzute în legislaţia primară", se arată în comunicatul publicat după summitul UE. El nu precizează care părţi vor fi lăsate pentru legislaţia secundară.

Ce vor face instituţiile UE?

Premierul britanic David Cameron a insistat că instituţiile UE trebuie să servească tuturor celor 27 de state din UE, ceea ce ar lovi direct în "compactul fiscal" convenit la summit. Preşedintele CE Jose Manuel Barroso a declarat însă că "aspectele sunt extrem de complicate. Credem că rezultatele bune urmează să vină". Şeful Consiliului European Herman Van Rompuy a afirmat că "vom vedea diverse interpretări ale rolurilor instituţiilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO