Sanatateaprieten

Cât îşi poate permite un român să plătească lunar pentru o asigurare privată de sănătate

Cât îşi poate permite un român să plătească lunar...
13.12.2013, 13:15 925

O asigurare privată de sănătate care acoperă orice afecţiune costă în România începând de la 2 lei pe zi, media fiind de 7 lei pe zi.

Experţii din domeniu consideră această sumă dificil de suportat, având în vedere veniturile de la noi din ţară. “Pentru asigurarea de sănătate trebuie să punem deoparte între 7 şi 10% din venit. Diferenţa ar trebui să fie acoperită prin deductibilitate. Este important să fie deductibilă nu doar din impozitul pe profit, ci şi pe venit ca să fie scutită şi de contribuţiile sociale”, a mai spus Theodor Alexandrescu.

O poliţă de asigurare privată de sănătate are costuri variabile în funcţie de beneficiile pe care le oferă. Spre exemplu, o asigurare de sănătate care acoperă toate tipurile de servicii are o limită de 100.000 de lei pe an în care se încadrează sumele oferite unui pacient de compania de asigurări pentru eventuale despăgubiri.

“Această sumă funcţionează ca un card de credit. Primeşti un card din care poţi să cheltuieşti. Această asigurare, care acoperă orice afecţiune, porneşte de la doi lei pe zi şi ajunge la un cost mediu de şapte lei pe zi, în funcţie de dimensiunea şi caracteristicile grupului de pacienţi asiguraţi. Bineînţeles că se plăteşte la nivel lunar, undeva la 200 de lei pe lună, pentru a avea 100.000 de lei fără condiţii pre-existente”, a precizat preşedintele Metropolitan Life.

Reprezentantul companiei de asigurări punctează că pentru a creşte numărul de români care să îşi încheie o poliţă de asigurări private de sănătate, este necesar să fie creat un mediu legislativ care să stimuleze dezvoltarea unei mase extinse de asiguraţi.  Astfel costurile fixe în infrastructură ar fi la un nivel de 5-6%, ceea ce ar însemna că este nevoie de aproximativ un milion de români care să aibă o asigurare de sănătate.

Printre avantajele asigurării private se numără faptul că prestarea serviciilor se va face pe baza unor ghiduri terapeutice agreate, ceea ce înseamnă calitate ridicată a serviciilor pentru pacient şi o modalitate transparentă de evaluare a actului medical, precum şi a costurilor aferente serviciilor medicale.

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten” susţinută de Metropolitan Life.

Urmăreşte campania şi pe Facebook

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO