Romania la raport

Companiile româneşti au pierdut lupta în faţa giganţilor internaţionali. Mai au românii loc pe piaţă?

Companiile româneşti au pierdut lupta în faţa giganţilor internaţionali. Mai au românii loc pe piaţă?
22.06.2010, 09:00 42

Sorin Minea, preşedintele producătorului de carne Angst, spunecă multe companii româneşti au preferat să facă speculaţii cuimobiliare atunci când ar fi trebuit să dezvolte infrastructura şidomeniile care putea fi valorificate, ca industria alimentară sau turismul.

"Companiile străine au producţie în toată Europa şi au avut timpsă acumuleze capital şi să înveţe, în timp ce companiile româneştiau fostlimitate timp de mai mulţi ani de legi, taxe şi guvernanţi. Noi nuam avut timp să ne formăm şi să învăţăm pas cu pas. De aceea, amîncercat să facem salturi şi să ardem toate etapele în 20 de aniî,explică preşedintele Angst şi Romalimenta.

În plus, Minea afirmă că în ultimii ani majoritateaproducătorilor români care au ridicat un business au decis să îlvândă, nu pentru că au vrut un exit neapărat, ci pentru că nu auavut buget, logistica necesară şi posibilitatea de a dezvolta noipieţe de desfacere în afara ţării.

"Mai mult sau mai puţin în orice ţară se întâmplă acest lucru,iar companiile cu capital străin le domină pe cele cu capitalautohton. Cu toate acestea vrem să vedem o consolidare a firmelorromâneşti", a mai spus Florin Pogonaru.

O serie de pieţe au fost mai ferite în primul an de recesiunedin ultimul deceniu, astfel că în domenii precum farma şi serviciimedicale, serviciide pază şi protecţie şi case de avocatură sau principaliiconstructori de drumuri un număr important de firme au înregistratafaceri în creştere, arată Anuarul de Business Cei mai marijucători din Economie. În cadrul anuarului, din cele 618 firmeincluse, exceptând băncile şi alte instituţii financiare, doar 105firme au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri faţă de 2008,în timp ce alte 140 de firme nu au prezentat informaţii privindveniturile realizate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO