Proprietăţi

Pana la marile proiecte, apar IMM-uri de birouri: imobile mici si medii

17.03.2004, 00:00 31



A doua jumatate a acestui an va aduce cele mai mari proiecte de investitii din istoria pietei romanesti de spatii pentru birouri. Chiar daca nu au aceeasi anvergura precum "monstrii" din piata Charles de Gaulle (peste 32.000 de metri patrati) sau Kiseleff (peste 23.000 de metri patrati), mai multe imobile au fost sau sunt pe cale sa fie livrate pe piata in primele luni ale acestui an. Ideea care a stat la baza constructiei acestor imobile este evidenta: nevoia urgenta si imediata de spatii de birouri venita din partea companiilor, care nu au la dispozitie timp pentru a astepta marile proiecte.



"Desi exista pe piata o serie de proiecte care isi propun oferirea de spatii de calitate, acestea au termene de finalizare oarecum indepartate raportat la cererea companiilor aflate in cautare de noi locatii. O mare parte a solicitarilor venite din partea clientilor nostri sunt destul de stricte in privinta termenului, astfel ca la momentul actual este o mare nevoie de spatii de birouri care sa fie deja finalizate", sustine Mihaela Raducanu, director departament inchirieri in cadrul companiei imobiliare Regatta.



Parerea este confirmata si de reprezentantii companiei imobiliare DTZ Echinox.



"2004 se intrevede a fi un an mai bogat in oferte de spatii de birouri clasa A si B+, comparativ cu anul precedent, tinand cont de faptul ca o serie de imobile bine localizate pe axa Victoriei-Nord, vor intra pe piata si alte constructii din perioada 2000-2001 vor reveni curand cu spatii disponibile " spune Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul Departamentului Birouri al companiei imobiliare DTZ Echinox.



Potrivit unui studiu al companiei, una dintre cele mai active zone din Bucuresti din punctul de vedere al constructiei de imobile de birouri este asa numita axa centru-nord.



" Aici sunt disponibile o serie de imobile de clasa A si B+ care vin in intampinarea cererii crescande de spatii de birouri. De asemenea, nu putem trece cu vederea, aria Piata Victoriei, care va deveni, in scurt timp, nucleul de afaceri al Bucurestiului, avand in vedere faptul ca numai aici sunt in derulare 10 proiecte mari, cu termene de finalizare 2004-2006" adauga Mihaela Cnobloch.





Partea a doua





Unul dintre cele mai mari imobile livrate in prima parte a acestui an este Palazzo Italia, aflat in proprietatea Conta Investment, care este situat in apropierea hotelului Intercontinental si are o suprafata totala construita de 7.600 de metri patrati. Suprafata neta utilizabila pentru birouri este de 4.500 de metri patrati, imobilul oferind 40 de locuri in parcarea subterana si 50 de locuri in parcarea exterioara.



" Palazzo Italia vine in intampinarea cererilor diversificate de pe piata birourilor care vizeaza suprafete cuprinse intre 350 si 4.500 metri patrati " completeaza Cnobloch. Suprafata utila pe fiecare din nivelelele imobilului (S+P+sapte etaje) variaza intre 300 si 750 de metri patrati.



Buzesti Business Center este un alt imobil de birouri ce va fi livrat in urmatoarea perioada. Avand o suprafata totala de 4.900 metri patrati, imobilul este dispus pe mai multe nivele (parter si 9 etaje, fiind prevazute si doua nivele subterane). Suprafata utila de birouri este de 3.200 metri patrati, imobilul urmand a fi livrat pe piata, potrivit companiei imobiliare Regatta, in luna mai.



"Artera pe care este amplasat este printre putinele care intrunesc conditiile solicitate de clienti, respectiv reprezentativitatea, vizibilitate, proximitate fata de cele mai cunoscute zone comerciale, de afaceri si agrement ale orasului, accesul facil si securitatea zonei", completeaza Mihaela Raducanu.



Floreasca Business Center, este un alt imobil amplasat in zona de centru-nord a Capitalei, care va fi livrat in primele luni ale acestui an, precizeaza studiul DTZ Echinox.



Imobilul are o suprafata totala construita de 6.330 metri patrati si include 2 subsoluri, parter si 9 etaje, oferind o arie neta utilizabila pentru birouri de 3.670 metri patrati, 44 locuri de parcare subterana si 11 locuri de parcare exterioara.



Investitia de 4,8 miloane euro a fost realizata de dezvoltatorul roman ArtGroup, care a construit anterior mai multe imobile rezidentiale in zona nord si are in dezvoltare alte 5 proiecte de centre de afaceri, totalizand peste 30.000 metri patrati suprafata neta de spatii de birouri.



In apropierea Pietei Charles de Gaulle este situat si Aviatorilor Office Building, un imobil cu o suprafata totala construita de 3.200 metri patrati (subsol, parter si 5 etaje). Suprafata disponibila in momentul de fata pentru birouri este de 1.240 metri patrati (parter si etajul 1 si 2), cladirea fiind inchiriata in proportie de 50% de catre Renault.



Atlantis Business Centre este un alt imobil de birouri programat a fi livrat in prima parte a acestui an, fiind situat la 150 de metri de Piata Victoriei, adica in imediata vecinatate a unor centre de afaceri precum Europe House, BRD-GSG sau America House, al doilea proiect al grupului GTC, aflat in prezent in plina dezvoltare. Cladirea are o suprafata totala construita de 4.500 metri patrati incluzand subsol, parter si 6 etaje. Suprafata disponibila pentru birouri este in prezent de de 960 metri patrati (parter si etajul 1), iar cladirea este inchiriata in proportie de 70%.



Neocity Tower II este un imobil situat in Calea Dorobantilor, cele doua cladiri ale Neocity Tower avand o locatie proeminenta, in apropierea Televiziunii Romane. Cladirea are o suprafata utila pentru birouri de 2.500 metri patrati (parter si 7 etaje), iar suprafata disponibila este de 732 metri patrati (etajul 4 si 5).



Printre alte imobile mai mici, pregatite pentru a fi livrate in prima parte acestui an figureaza, potrivit studiului DTZ Echinox, Eminescu Center, o cladire de birouri situata in centru, in apropiere de hotelul Howard Johnson Plaza (suprafata construita de 1.260 metri patrati si suprafata utila de 1.040 metri patrati) sau Calinescu Office Building un imobil situat in zona Dorobanti la 100 metri de strada Radu Beller (suprafata construita totala de 1.050 metri patrati, din care suprafata totala utila este de 780 metri patrati, iar suprafata utila pentru birouri 640 metri patrati). Tot in zona Floreasca este situat un alt imobil care va completa oferta de birouri de la inceput de an cu 700 metri patrati net utili, dispusi pe 6 nivele ( S+parter+4 etaje).



Compania imobiliara Regatta anunta la randul sau un proiect imobiliar in segmentul de birouri. Este vorba de un imobil de birouri recent finalizat, amplasat in zona de Nord - Alexandru Serbanescu. Constructia imobilului a fost demarata in luna martie a anului trecut si urmeaza sa fie dat in folosinta "la cheie" in cateva saptamani, in cursul lunii aprilie a acestui an. Potrivit oficialilor Regatta, cladirea are o suprafata utila de 1.087 metri patrati, impartiti pe 4 nivele. Investitia implicata de acest proeict a fost de aproximativ 700.000 de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO