Proprietăţi

Garsoniere pentru studenţi în Bucureşti: Aţi sta cu 90 euro în Ferentari sau cu 100 euro la Universitate?

Garsoniere pentru studenti în Bucureşti: aţi sta cu 90 de euro în Ferentari sau cu 100 de euro la Universitate?

Foto Mediafax

Autor: Alexandru Matei, Paul Comşa

27.09.2011, 18:38 7181

Cea mai mică chirie pentru o garsonieră din Bucureşti este de 100 de euro, dar pentru cele mobilate şi confort 1 chiriile pornesc de la 150-200 de euro.

O garsonieră de 13 metri pătraţi şi baie la comun în zona Universitate are o chirie de 100 de euro, la acelaşi preţ fiind şi o garsonieră de 10 metri pătraţi, tot cu baia la comun, conform anunţurilor postate pe site-ul anuntul.ro.

"Studenţii aflaţi în căutarea unui loc de cazare trebuie să scoată din buzunar în medie 253 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere în Bucureşti", conform unui studiu realizat de Impact Developer & Contractor.

Cele mai ieftine garsoniere se găsesc la 90 euro/lună în Berceni şi Ferentari şi la 100 euro/lună în Pajura, Bucureştii Noi, Colentina, Iancului, Pantelimon, Fundeni, Dristor, Drumul Taberei şi Militari, conform Impact.

O variantă mai ieftină este închirierea unei camere într-un apartament, în acest caz cele mai mici chirii fiind de 60-70 de euro şi împărţirea cheltuielilor cu utilităţile, iar cele medii de 100 de euro.

"Deocamdată prefer căminul, dar dacă aş fi nevoită să stau în chirie nu aş da mai mult de 150 de euro pentru o garsonieră. Ar fi şi varianta să mă mut într-un apartament cu 2-3 camere, dar aş vrea să stau cu oameni cunoscuţi şi aş fi dispusă să dau mult mai puţin", spune Iulia Agache, masterand în anul 2 la ASE.

Odată cu reîntoarcerea celor 70-80.000 de studenţi în Bucureşti, chiriile încep să crească. Dacă în august se puteau găsi şi garsoniere cu chirie de 70 de euro spre marginea Bucureştiului, acum cu greu se mai găsesc preţuri sub 100 de euro.

"Dacă îţi căutai din vară puteai să găseşti chirii şi la preţuri mai mici. Eu m-am uitat pe net în august şi am găsit o garsonieră la 70 de euro complet utilată în Colentina, dar era cam departe de facultate", spune Bogdan Dobrin, masterand în anul 1 la ASE.

Cazarea în căminele studenţeşti ale universităţilor de stat este însă mult mai ieftină, costurile variind între 100 şi 200 de lei. Studenţii de la ASE plătesc în acest an 125 de lei lunar, în condiţiile în care unele camere au baie proprie, mobilier nou şi aer condiţionat, iar studenţii Universităţii Bucureşti cazaţi în Regie plătesc 100 de lei pe lună.

"Nu intenţionez să mă mut în chirie din două motive. Acum am cămin în Agronomie şi plătesc până în 100 de lei pe lună. În apartament sau garsonieră chiria o să fie de minim 100 de euro, iar cu întreţinere cu tot o să mă ducă la 500-600 de lei. Peste 1-2 ani vreau să îmi iau un apartament cu prima casă", spune Radu Dobrescu, masterand în anul 1 la ASE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO