Proprietăţi

Darian: În a doua parte a anului preţurile locuinţelor vor atinge punctul minim

Darian: În a doua parte a anului preţurile locuinţelor vor atinge punctul minim

Autor: Andreea Mioara Neferu

09.02.2011, 23:56 140

Preţurile locuinţelor vor continua să scadă şi în 2011, însăîntr-un ritm mai puţin accentuat, urmând ca în a doua parte aanului să se stabilizeze, estimează compania Darian DRS dinCluj-Napoca, specializată în evaluarea de proprietăţi.

"Tendinţa de scădere a preţurilor va atinge punctul de minim îna doua jumătate a lui 2011. Vor continua şi executările silite aleunor proprietăţi, fapt care va duce la creşterea numărului detranzacţii", a declarat Adrian Popa Bochiş, director evaluarecompanii în cadrul Darian.

Directorul general al Darian, Adrian Crivii, a adăugat că deşinu există încă motive care să stea la baza creşterii pieţeiimobiliare, au apărut semnale că sentimentul de încredere începe săprindă contur.

"Pe măsură ce se vor vinde apartamentele deja finalizate, daravând în vedere şi faptul că în ultimii doi ani numărul proiectelorrezidenţiale lansate a fost foarte mic, o să scadă oferta. Dacă înanii 2007-2008 cererea se întâlnea cu oferta în baza unorpreviziuni, începând din 2011 acest lucru se va întâmpla pornind dela încredere", a explicat Crivii. În perioada 2009-2010, preţurileapartamentelor vechi au scăzut în medie cu 32%, în timp ce în cazulapartamentelor noi preţurile au coborât cu 26%, potrivit uneianalize a pieţei imobiliare din 27 de oraşe din ţară, realizată deDarian. Astfel, la finalul anului trecut preţul mediu laapartamentele vechi se situa la circa 774 euro pe metru pătrat, întimp ce la cele noi se ridica la 863 de euro pe metru pătrat.

"Dacă până în 2008 preţurile pentru apartamentele scoase lavânzare aveau de cele mai multe ori preţuri ce păreau ireale, separe că această criză a avut şi efecte pozitive prin aducereaacestor preţuri la valori mai «pământeşti», fiind mai apropiate derealitate", a explicat Crivii.

Compania Darian DRS a fost înfiinţată în anul 1991 laCluj-Napoca, cu principal domeniu activităţi de consultanţă pentruafaceri şi management.

Asociatul unic al companiei este Adrian Crivii, în prezent firmaavând peste 60 de angajaţi şi 20 de birouri în cele mai importanteoraşe din ţară. Anul trecut, Darian a consemnat o cifră de afaceride 11,12 milioane de lei (circa 2,6 milioane de euro), în creşterecu 8% faţă de anul precedent. Pentru anul 2011, reprezentanţiicompaniei estimează că business-ul va avansa cu circa 10-15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO