Darian: În a doua parte a anului preţurile locuinţelor vor atinge punctul minim

Autor: Andreea Mioara Neferu 09.02.2011

Preţurile locuinţelor vor continua să scadă şi în 2011, însă într-un ritm mai puţin accentuat, urmând ca în a doua parte a anului să se stabilizeze, estimează compania Darian DRS din Cluj-Napoca, specializată în evaluarea de proprietăţi.

"Tendinţa de scădere a preţurilor va atinge punctul de minim în a doua jumătate a lui 2011. Vor continua şi executările silite ale unor proprietăţi, fapt care va duce la creşterea numărului de tranzacţii", a declarat Adrian Popa Bochiş, director evaluare companii în cadrul Darian.

Directorul general al Darian, Adrian Crivii, a adăugat că deşi nu există încă motive care să stea la baza creşterii pieţei imobiliare, au apărut semnale că sentimentul de încredere începe să prindă contur.

"Pe măsură ce se vor vinde apartamentele deja finalizate, dar având în vedere şi faptul că în ultimii doi ani numărul proiectelor rezidenţiale lansate a fost foarte mic, o să scadă oferta. Dacă în anii 2007-2008 cererea se întâlnea cu oferta în baza unor previziuni, începând din 2011 acest lucru se va întâmpla pornind de la încredere", a explicat Crivii. În perioada 2009-2010, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în medie cu 32%, în timp ce în cazul apartamentelor noi preţurile au coborât cu 26%, potrivit unei analize a pieţei imobiliare din 27 de oraşe din ţară, realizată de Darian. Astfel, la finalul anului trecut preţul mediu la apartamentele vechi se situa la circa 774 euro pe metru pătrat, în timp ce la cele noi se ridica la 863 de euro pe metru pătrat.

"Dacă până în 2008 preţurile pentru apartamentele scoase la vânzare aveau de cele mai multe ori preţuri ce păreau ireale, se pare că această criză a avut şi efecte pozitive prin aducerea acestor preţuri la valori mai «pământeşti», fiind mai apropiate de realitate", a explicat Crivii.

Compania Darian DRS a fost înfiinţată în anul 1991 la Cluj-Napoca, cu principal domeniu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Asociatul unic al companiei este Adrian Crivii, în prezent firma având peste 60 de angajaţi şi 20 de birouri în cele mai importante oraşe din ţară. Anul trecut, Darian a consemnat o cifră de afaceri de 11,12 milioane de lei (circa 2,6 milioane de euro), în creştere cu 8% faţă de anul precedent. Pentru anul 2011, reprezentanţii companiei estimează că business-ul va avansa cu circa 10-15%.