Proprietăţi

Companiile din constructii se asteapta la afaceri mai bune in al treilea trimestru al anului

22.09.2004, 00:00 12



Cifra de afaceri a companiilor din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va creste in al treilea trimestru al acestui an in raport cu trimestrul precedent, potrivit estimarilor managerilor din aceste sectoare.



Opiniile managerilor regasite in cadrul anchetei desfasurate luna trecuta evidentiaza faptul ca, pe total industrie prelucratoare, se va mentine, in urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +24%), iar stocurile de produse finite se apreciaza ca vor ramane aproximativ la acelasi nivel cu cele din perioada precedenta, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.



Numarul de salariati va ramane, in continuare, stabil, chiar daca se constata un trend descendent al acestui indicator la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste (sold conjunctural -11%).



Conform estimarilor, sectorul constructiilor se va extinde atat la nivelul productiei (sold conjunctural +20%), cat si dupa stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%).



Raspunsurile la ancheta de opinie releva pastrarea trendului ascendent si in comertul cu amanuntul, sustinut de evolutia vanzarilor (sold conjunctural +41%) si cresterea numarului de comenzi adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +33%). Corespunzator, numarul salariatilor din acest sector va creste (sold conjunctural +14%).



Managerii din servicii se asteapta, la randul lor, la dezvoltarea afacerilor in urmatoarele trei luni, dar numarul salariatiilor din acest domeniu va ramane la valorile actuale.



Rezultatele au fost obtinute in urma sondajelor de opinie realizate in randul managerilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.500 agenti economici), constructiilor (720), comertului cu amanuntul (1.078) si serviciilor (827).



Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea medie de estimare sa nu depaseasca intervalul (-8%;+8%).





Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primul semestru al anului cu 8,6%, peste dinamica inregistrata de Produsul Intern Brut (6,6%), ajungand la o valoare cu putin peste un miliard de euro.



Constructorii de cladiri rezidentiale au avut lucrari noi in trimestrul al doilea in valoare de 76,2 milioane euro (3.106,9 miliarde lei), mai mare cu 12% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Pe primul trimestru, valoarea lucrarilor de cladiri rezidentiale a fost de 54,3 milioane euro, confirmand situatia din teren, unde constructorii au putut incepe anul acesta mai devreme lucrarile pe fondul unui sezon de primavara normal, fara sa mai inregistreze intarzieri ca anul trecut.



Cu toate acestea, cladirile rezidentiale influenteaza inca destul de putin dinamica pietei in general, avand o pondere scazuta, de numai 12%.



Romania este la acest capitol, al cladirilor rezidentiale noi, departe de media europeana.



Dar tocmai aceasta distanta, care indica un anumit stadiu de dezvoltare a pietei locale, conform unor specialisti, este cea pe care mizeaza acum investitorii straini.



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO