Proprietăţi

Apartamentele din cladirile noi se vand direct din faza de proiect

05.10.2006, 20:13 25

Apartamentele de la ultimele etaje ale noilor proiecte imobiliare sunt cele mai cautate in ultima perioada, dupa ce mult timp au fost preferate locuintele de la etajele inferioare.
"Primele apartamente vandute din noile proiecte rezidentiale sunt cele de la ultimele etaje, pentru ca ofera o vedere mai buna. Mai mult, s-a schimbat perceptia cumparatorilor potrivit careia un apartament la ultimul etaj inseamna lifturi stricate sau utilitati care nu functioneaza", a declarat Cristina Rosca, directorul departamentului corporate & apartments la agentia imobiliara Real Time, in cadrul Targului de Case organizat de Sphera Building Center in Capitala.
Spre exemplu, apartamentele cuprinse intre etajele 8-14 din proiectul imobiliar Monte Carlo Palace au fost vandute in intregime la numai doua luni de la lansare. Imobilul de 14 etaje va fi construit pe un teren de aproximativ 5.000 de metri patrati, amplasat in apropierea Pietei Presei Libere, pe strada Baiculesti.
Cladirea va cuprinde 111 apartamente cu 1-4 camere. In proiect este prevazuta amenajarea unei parcari cu 132 de locuri, iar la demisolul cladirii va functiona o sala de fitness.
Nu doar apartamentele de la ultimele etaje se vand foarte repede. Practic, in cazul celor mai multe proiecte anuntate, apartamentele sunt achizitionate cu mult inainte de a fi livrate pe piata.
Astfel, in cartierul rezidential Central Park din zona Stefan cel Mare din Capitala, au fost achizitionate circa 410 apartamente din totalul de 450, in timp ce in Quadra Place, aflat langa Institutul Politehnic, au fost cumparate 300 de apartamente, adica 90% din total. Quadra Place implica o investitie de 32 mil. euro, fiind dezvoltat de compania Conarg din Pitesti in Bucuresti. Apartamentele incluse in cinci blocuri de locuinte vor fi gata abia in 2007, incepand cu luna mai.
Ansamblul rezidential Jupiter, care va livra pe piata 196 de apartamente, a fost achizitionat in proportie de 75%.
"Apartamentele cu trei camere au fost cele mai cautate, pretul mediu pentru o astfel de locuinta fiind de circa 1.100 de euro pe metrul patrat", afirma Diana Moga, consilier vanzari in cadrul agentiei Real Construction Companies, care promoveaza proiectul.
Rezultatele inregistrate de agentiile imobiliare confirma tendinta inregistrata in acest an pe piata imobiliara, de concentrare a cererii catre apartamentele cu preturi de 900-1.000 de euro pe metru patrat, fara TVA.
Compania imobiliara Euro Habitat, care dezvolta proiectul rezidential Planorama, a vandut de la inceputul anului 320 de apartamente din proiectul construit in Colentina, circa o treime din totalul unitatilor disponibile, potrivit agentiei imobiliare Neocasa, promotorul proiectului. Cele mai vandute locuinte au fost apartamentele cu 2 camere. Planorama cuprinde patru blocuri de apartamente de 58 de metri, care vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2008.
Locuintele vor avea suprafete cuprinse intre 50 si 125 de metri patrati, iar preturile apartamentelor variaza intre 38.750 de euro si 120.000 de euro, sume care nu includ TVA.
Chiar daca dezvoltatorii au intrat mai puternic pe nisa proiectelor destinate clasei medii, cumparatorii de apartamente de lux au in continuare de unde sa aleaga.
In cadrul proiectului imobiliar de lux Herastrau Residence, dezvoltat de compania Comnord, au fost cumparate 42 de apartamente dintr-un total de 71.
"Primele apartamente vandute au fost cele cu doua camere, urmate de locuintele cu trei camere si penthouse-urile", spune Rosca. Preturile pentru apartamentele din cadrul Herastrau Residence sunt situate intre 1.300 - 2.200 de euro pe metrul patrat.
Un alt proiect imobiliar de lux in care au fost vandute circa 40% din apartamente este City Center Residence de langa Parcul Carol, unde pretul pe metrul patrat ajunge la 1.300-1.500 de euro. Proiectul City Center Residence este dezvoltat de Europa Group Hanner si va livra 104 apartamente.
Cererea puternica de locuinte din ultimii ani i-a determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa anunte tot mai multe proiecte de apartamente.
Astfel, in urmatorii patru ani de zile urmeaza sa fie livrate peste 10.000 de apartamente, valoare care se situeaza sub cererea anuala estimata la circa 30.000 de unitati.
Numai anul viitor urmeaza sa fie livrate pe piata cel putin 2.800 de apartamente, potrivit noilor proiecte anuntate.
Spre comparatie, inainte de '89 erau livrate circa 27.000 de unitati locative pe piata Capitalei, in timp ce la nivelul intregii tari se construiau circa 120.000 de unitati, potrivit datelor furnizate de Patronatul Societatilor din Constructii.
Oferta de spatii rezidentiale din Bucuresti a crescut intr-un ritm accelerat in ultimii ani, iar oferta livrata pe piata in 2005, circa 2.000 de unitati, nu a fost suficienta pentru acoperirea cererii in crestere, potrivit companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul primului trimestru din 2006 stocul total de unitati locative din Bucuresti era de circa 785.000 de locuinte, din care numai 2,9% reprezentate de proprietati apartinand statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO