Profesii

Vicepreşedintele Comisiei Europene: Trebuie să investim în surse cu emisii scăzute de carbon. Până în anul 2030, aproximativ 70% din totalul producţiei de energie electrică va proveni din surse cu emisii scăzute de carbon

Vicepreşedintele Comisiei Europene: Trebuie să investim...

Autor: Daniela Timofti, Mediafax

02.07.2018, 19:30 103

Până în anul 2030, 70% din totalul producţiei de energie electrică va proveni din sursele cu emisii scăzute de carbon susţine vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, precizând că ar trebui să investim în surse de energie cu emisii scăzute de carbon şi în infrastructura transporturilor.

“Am discutat cu parlamentarii din România, deoarece cred că modelul, planificarea şi ideea în sine este foarte importantă pentru viitoarea investiţie. Dacă eşti cercetător în acest domeniu (n.r. - energetic), ai în vedere faptul că dacă vei construi o centrală va funcţiona pentru cel puţin 40 de ani şi cu toţii am aprobat faptul că peste 40 de ani, dorim o societate care sa nu fie poluată cu carbon. Aşadar, înseamnă că trebuie să investim mult în energia cu emisii de carbon scăzută, energie curată. Trebuie să investim şi în soluţiile de a folosi acest tip de energie. (...) Săptămâna trecută am aprobat că până în 2030 vom avea un procent de 32% din totalul nostru potenţial electric, produs doar din surse regenerabilă. De asemenea, am convenit faptul că la nivel european, eficienţa energiei regenerabile se va situa la un procent de 32,5% şi dacă analizaţi aceşti doi parametri, puteţi vedea faptul că vom depăşi obiectivul pe care ni l-am propus în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care din ultimele estimări, ar ajunge la 45%”, a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu studenţii Universităţii Politehnica, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pe Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

De asemenea, Sefcovic, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti în aceste zile, susţine că până în 2030, 70% din totalul producţiei de energie electrică va proveni din sursele cu emisii scăzute de carbon.

“Prin urmare, estimarea ar fi că până în anul 2030, aproximativ 70% din totalul producţiei de energie electrică să provină din surse cu emisii scăzute de carbon, ca de exemplu centrale eoliene, hidrocentrale, centrale nucleare”, a adăugat Sefcovic.

Totodată, Sefcovic mai precizează că trebuie de investit şi în infrastructura transporturilor, care contribuie în ultimul timp la o poluare accentuată şi duce la decese premature.

“De asemenea, sunt necesare investiţii şi în infrastructura transporturilor, deoarece nu s-au întâmplat foarte multe pe acea direcţie şi lumea reproşează constant faptul că poluarea este din ce în ce mai accentuată, mai ales în oraşe.(...) Statisticile spun că au avut loc 4000 de decese premature cauzate de boli respiratorii şi poluarea aerului (...) Un prim pas a fost făcut de Germania cu interzicerea maşinilor diesel şi înlocuirea acestora cu mijloace de transport cu emisii mai mici, de exemplu - maşini electrice”, a mai adăugat vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pe Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO