Profesii

Şomerii nimănui: statul a pierdut urma a 2,6 milioane de şomeri în criză după ce le-a plătit indemnizaţii

Şomerii nimănui: statul a pierdut urma a 2,6 milioane...

Autor: Adelina Mihai

21.10.2013, 00:08 455

Aproape cinci milioane de români au intrat în şomaj din 2008 până la jumătatea acestui an, iar dintre aceştia mai puţin de două milioane au ieşit din şomaj cu statut de angajat, arată datele publicate de Ministerul Muncii pe baza statisticilor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În acelaşi timp, mai bine de ju­mă­tate dintre şomerii aflaţi în aces­te statistici – peste 2,6 milioane de persoane – au fost „şterşi“ din evi­denţele agenţiilor de ocu­pare după ce perioada în care trebuia să primească ajutor de şomaj a expirat. Motivul? Şomerii rămaşi fără ajutor de şo­maj nu şi-au reînnoit cererile pentru ob­ţinerea unui loc de muncă, nu s-au pre­zentat la viză (necesară pentru a-i menţine în evidenţe) sau au refuzat să ur­meze un curs de calificare organizat de agenţiile de ocupare.

Fenomenul şomerilor care ies din sta­tistici după o anumită perioadă a fost des întâlnit şi în alte ţări în ultimii ani, iar explicaţia ţine de motivaţia de a fi înscris ca şomer, adică atât de aspectul fi­nan­ciar al ajutorului de şomaj, cât şi de spe­ranţa găsirii unui loc de muncă, este de pă­re­re analistul economic Laurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO