Profesii

Sfatul profesionistului: Tu ai lucra pentru tine? Idei practice pentru organizatii

16.04.2007, 21:13 49

Are rabdare. E o persoana simpatica. Bun membru al echipei. Comunica bine. Asculta cu empatie. Ii implica pe ceilalti. E un bun model.
Tu cum te-ai descrie? Care sunt punctele tale forte si care sunt oportunitatile de dezvoltare? De unde stii aceste lucruri? Cum te vad ceilalti?
Ei bine, pana la urma, cine te cunoaste mai bine decat tu insuti? Majoritatea oamenilor sunt interesati de ce cred ceilalti. Ce ar fi daca ai putea sa afli mai multe despre tine prin evaluarea 3600 feedback? Cum ar fi sa poti cuantifica parerea celorlalti despre viata ta profesionala? Ce considera ceilalti ca reprezinta punctele tale forte sau ariile tale de dezvoltare?
Daca esti lider, esti un role-model. Ceea ce faci este ceea ce primesti.
Conceptul de feedback 3600 se refera la procesul circular de adunare a informatiilor referitoare la comportamentul profesional si eficienta in munca. Aceasta inseamna autoevaluarea propriei performante, cumulata cu evaluarea superiorilor, a egalilor, a subordonatilor si chiar a clientilor.
Cum incepe un proces 3600?
1. Alegerea unui raport care masoara acele competente pe care dorim sa le masuram.
2. Identificarea persoanelor de la care dorim sa primim feedback. Trebuie selectate persoane cu care cel/cea evaluat(a) se cunoaste de cel putin 6 luni si cu care interactiunea este constanta.
3.Distribuirea chestionarului online fiecarui respondent, alaturi de o scrisoare de introducere. Pentru a deveni mai eficient si pentru a dezvolta relatiile cu ceilalti trebuie sa stii unde te afli acum si unde iti doresti sa ajungi in viitor. Creeaza apoi pasi de actiune cu ajutorul carora vei ajunge unde iti doresti.
Rezultatele feedback-ului 3600
Vei putea identifica acele puncte forte si acele zone care necesita un proces de dezvoltare, cum ar fi: Initiativa, Asumarea riscului, Viziunea, Integritatea.
Vei intelege, de asemenea, cat de eficent comunici, delegi, instruiesti si dezvolti, motivezi, sau cat de mult ii incurajezi pe ceilalti.
Din punct de vedere managerial, vei descoperi cat de eficient planifici, stabilesti obiective, rezolvi probleme, analizezi si iei decizii.
De asemenea, vei putea identifica in ce masura: Iti asumi leadership-ul; ii faci pe ceilalti sa se orienteze catre viitoarele posibilitati si nu catre trecut; iti exprimi clar ideile; le faci celorlalti cunoscute asteptarile tale, inainte ca acestia sa treaca la actiune; oferi feedback intr-o maniera constructiva; intelegi impactul actiunilor tale asupra celorlalti.
Hainele cele noi ale imparatului
Care va fi reactia ta atunci cand iti vei primi rezultatele? Multe persoane considera ca simpla actiune de a se evalua prin metoda 3600 feedback aduce un rezultat vizibil. In realitate, aceasta metoda reuseste sa cuantifice parerile celorlalti, dar nu sa produca schimbari per se.
Cu cat persoana evaluata este mai eficienta si competenta, cu atat mai fericita va fi primind feedback. Dar exista si persoane care se tem de astfel de metode. Iata cateva dintre motive:
Pierderea locului de munca daca sunt identificate prea multe probleme; pierderea de timp; credinta ca metoda masoara popularitatea; credinta ca nimanui nu-i pasa de fapt de rezultate; intelegerea rezultatelor.
Este posibil ca o persoana sa creada despre sine ca isi indeplineste cu success activitatea, insa rezultatele feedback-ului sa fie total opuse. Este nevoie de timp pentru a accepta situatia si a putea dezvolta un plan de actiune.
Aceasta persoana trebuie sa isi schimbe perspectiva: "chiar daca nu sunt de acord, aceasta este impresia pe care o las celorlalti, deci ce pot face pentru a schimba aceasta perceptie"?
Care ar fi consecintele daca ati face lucrurile diferit?
Oamenii reactioneaza in mod diferit la feedback. Raspunsul poate varia, luand forma neincrederii in rezultate sau a confirmarii eficientei lor.
Rezumat
3600 feedback identifica atat punctele forte, cat si ariile de imbunatatit si invita la reflectie si actiune.
Ce s-ar schimba daca as face lucrurile diferit?
Oamenii au reactii diferite la feedback. Raspunsul poate varia, luand forma reticentei fata de rezultate sau a confirmarii veridicitatii lor.
Metoda feedback-ului 3600 identifica atat punctele forte, cat si oportunitatile de dezvoltare.
Feedback-ul 3600 te ajuta la identificarea masurii in care o persoana comunica eficient, clar ofera celorlalti feedback in mod constant; dezvolta si ofera suport celorlalti; recunoaste, rasplateste eforturile celorlalti; asculta empatic;
este un exemplu pentru ceilalti; ii implica pe ceilalti in procesul de luare a deciziilor.
Feedback-ul 3600 ofera directii de schimbare. Ajuta la identificarea acelor zone gri, de dezvoltat pentru a deveni mai eficient in munca si in relatia cu ceilalti.
Persoanele cu care interactionezi percep punctele forte si cele de imbunatatit, dar este foarte posibil sa nu iti spuna aceste lucruri direct.
Cu ajutorul acestei metode, vei afla parerile lor, astfel incat vei avea posibilitatea sa iei decizii pentru a te autodezvolta profesional.
Aplicand aceasta metoda corect si urmand pasi concreti, drumul catre succesul profesional este deschis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO