Profesii

Şeful celei mai mari firme de training: Degeaba ai 700 de diplome dacă în practică nu ştii să aplici ce ai învăţat

no title

Andrei Goşu, director general Ascendis

Autor: Corina Mirea

11.06.2012, 00:06 2346

Sistemul de educaţie din România oferă absolvenţilor o bază teoretică bună, însă, în ceea ce priveşte abilităţile tehnice specifice unui anumit sector sau inteligenţei emoţionale, angajaţii vin în companii nepregătiţi pentru cerinţele postului pe care îl ocupă, a spus Andrei Goşu, directorul general al Ascendis, cea mai mare firmă de training de pe piaţa locală.

"De aici derivă şi nevoia pentru serviciile de certificare a competenţelor. Totuşi, ele nu reprezintă o certitudine. Degeaba ai 700 de diplome dacă în practică nu ştii să aplici ceea ce ai învăţat, dacă nu ai valoare", a spus Goşu, care conduce o companie cu afaceri de 4 milioane de euro anul trecut.

Potrivit acestuia, începând cu anul 2011 piaţa muncii s-a reglementat tot mai mult în Europa şi, prin urmare şi în România. Sectorul asigurărilor este unul dintre domeniile în care fără un certificat care să ateste competenţele aisgurătorilor nicio companie nu poate funcţiona pe piaţa locală.

"Este foarte important ca omul care cumpără nişte servicii să ştie că persoana care i le oferă este reglementată. El nu are habar cu ce se mănâncă domeniul respectiv. Pleacă în vacanţă, îşi face asigurare medicală şi acolo se trezeşte că nu acoperă nici o transfuzie. Trebuie să fie sigur de claritatea informaţiilor pe care le primeşte", a adăugat Goşu.

Pentru domenii precum cel al resurselor umane, imobiliare sau asigurări, care nu beneficiază de o bază teoretică vastă, certificările competenţelor angajaţilor în astfel de sectoare reprezintă o sursă bună de selectare a celor mai buni oameni din cadrul companiilor.

Astfel, majoritatea cererilor pentru programe de training cum este cel pe care îl oferă Ascendis vin din partea unor companii locale mari, precum Orange, Coca-Cola, Petrom sau BRD, care au o bază mare de personal activ în prima linie.

"În domeniul resurselor umane, cine spune că este un specialist? Există facultatea de resurse umane? Nu. Aici se creează piaţa noastră. Este nevoie de anumite confirmări sau certificări ale competenţelor, iar noi exact asta facem. Există anumite domenii în care diploma nu poate spune multe şi certificările pot suplini aceste lipsuri", spune Goşu.

În timp ce "patalamaua" îşi are rostul în zone ca IT, medicină, construcţii sau producţie, unde abilităţile tehnice sunt factorul decisiv în procesul de recrutare, în sectoare mai puţin specifice diploma nu mai reprezintă un criteriu de selecţie a angajaţilor, iar managerii de HR pun mai mult accent pe competenţele de comunicare şi pe modul în care angajaţii se pot adapta noilor cerinţe de la locul de muncă. Astfel, cursurile în cadrul cărora trainerii educă şi evaluează competenţele psihologice şi comportamentale, pe lângă cele de ordin tehnic, devin tot mai căutate nu numai de către directorii de multinaţionale, dar chiar şi de persoane care văd un beneficiu personal în aceste certificări.

"Iniţial am mers cu pachetele noastre la companiile care doreau să înscrie mai mulţi angajaţi pentru certificare, dar aveam foarte multe cereri şi în nume personal din partea persoanelor fizice. Astfel, am fost constrânşi de cererea de pe piaţă să mergem cu serviciile noastre spre un sistem open, în care să nu ne adresăm numai organizaţiilor, dar şi indivizilor", afirmă Andrei Goşu.

Cu o cifră de afaceri care se ridică la 4 milioane de euro pentru anul trecut, acesta spune că în anul 2012 speră că noile programe de certificare lansate, din domeniul medical şi al vânzărilor de contracte cu sume mari, vor aduce o creştere a afacerilor.

Printre cei mai mari jucători din sectorul serviciilor de training de pe piaţa locală se mai numără companii precum TMI, Human Invest, Trend Consult, Achieve Global, Interact sau For People.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO