Profesii

Retailul si constructiile, cei mai activi angajatori la inceput de an

14.01.2008, 14:30 20

La inceputul anului trecut, companiile cautau specialisti IT sau candidati pentru joburi in call-centre. Anul acesta focusul s-a schimbat, iar angajatorii care anunta cele mai ambitioase planuri de recrutare sunt constructorii si retailul.
"Focusul in recrutare a fost pe specialistii IT, specialistii din sectorul bancar, ingineri si juniori in call-center sau centre de outsourcing la inceputul lui 2007. Cele mai active industrii la acest inceput de an sunt cele care au inregistrat un ritm de dezvoltare semnificativ inca din 2007, si anume: constructiile si dezvoltatorii imobiliari, lanturile de retail si domeniul ingineriei", spune Larisa Condriuc, branch coordinator al firmei de recrutare Manpower.
Mai mult decat atat, retailul nu a spus "stop" angajarilor nici pe final de an, cand in general piata de recrutare intra intr-o perioada de calm. "Sunt companii care au avut varfuri de activitate in luna decembrie cum ar fi lanturile de retail", explica Larisa Codriuc.
De asemenea, exista companii care si-au oprit activitatea doar in zilele de concediu legal, drept pentru care sarbatorile nu au reprezentat o perioada de incetare totala a actiu-nilor de recrutare.
Alti angajatori, in schimb, au schimbat strategia: nu mai cauta forta de munca la sfarsitul sau inceputul anului. Anul acesta, ei prefera pentru recrutare perioadele de varf din an, cum ar fi intervalul septembrie-octombrie, dupa incheierea concediilor de vara, sau perioadele in care dezvoltarea companiei necesita forta de munca suplimentara.
"Angajatorii de masa sunt mai activi in perioadele de varf sau in cazul realizarii unor investitii majore, care antreneaza un volum crescut de forta de munca", mentioneaza Laura Radulet, consultant la firma de recrutare Lugera & Makler.
In ceea ce priveste joburile care raman in topul ofertelor de angajare, la fel ca anul trecut, in 2008 se cauta oameni pentru departamentele de vanzari si marketing, segmente care
s-au dezvoltat considerabil anul trecut si continua ascensiunea si in noul an. "La inceputul lui 2008 remarcam existenta a numeroase oferte de locuri de munca in domenii precum vanzari si marketing", mentioneaza Laura Radulet.
Desi sfarsitul si inceputul de an sunt perioade mai linistite pe piata de recrutare pentru majoritatea companiilor, de cealalta parte a baricadei, candidatii nu intra complet in vacanta. Potrivit Larisei Condriuc, "atat sfarsitul anului 2007, cat si prima luna din 2008 sunt active din punctul de vedere al schimbarilor in cariera. Ritmul a fost oarecum incetinit pe perioada vacantei de sarbatori, insa companiile care si-au planificat investitii si dezvoltari au pregatit 'terenul' pentru noi angajari in decembrie si isi continua actiunile de la inceputul anului."
Astfel, la inceput de an cele mai frecvente schimbari vin de pe posturile de manageri, in timp ce angajatii de la nivelurile ierarhice inferioare prefera sa profite de primele de sarbatori si bonusurile de sfarsit de an si sa nu ia decizii cu privire la cariera.
"Sfarsitul de an inseamna si un moment de bilant al realizarilor anterioare si de innoire a obiectivelor de viitor. Pentru pozitiile de specialisti si management, de exemplu, recru-tarea presupune o anumita procesua-litate, asa incat anumite etape pot fi derulate in decembrie, urmand ca schimbarea locului de munca sa fie facuta in ianuarie", explica repre-zentanta Manpower. Mai mult decat atat, anul acesta pare sa se fi in-tensificat activitatea de pe piata de recrutare locala spre deosebire de 2007, cand cererea si oferta au avut o vacanta mai lunga. "Comparativ cu acest an, desi vacanta de sarbatori a fost mai scurta la sfarsitul lui 2006, luna ianuarie a anului trecut a fost mai putin activa din punctul de vedere al recrutarilor", adauga ea.
Insa comparativ cu restul anului, specialistii in recrutare admit ca finalul si inceputul anului sunt destul de sarace in anunturi de angajare. "Atat ofertele de joburi, cat si cererile sunt reduse in ultima luna a anului, fiind vorba de perioada concediilor de sarbatori sau, pentru numerosi angajati - de momentele in care sunt recompensati, prin prime sau diverse bonusuri, pentru activitatea desfasurata de-a lungul anului", spune reprezentanta Lugera.
Dincolo de o oarecare sezona-litate a proceselor de recrutare, busi-nessul marilor recruiteri pare sa mearga mai bine ca niciodata, mai ales pe fundalul mult vehiculatului deficit de personal. Cristina Pasat, director general al companiei de recrutare Professional, sustine ca "proiectele de recrutare, raportate la amploarea anuala, au crescut si cresc de la an la an odata cu cresterea nevoii de personal la toate nivelurile organizationale. Acest trend se va accentua in continuare. Luna ianuarie a anului 2008 se caracterizeaza printr-un volum mai mare al proiectelor fata de luna ianuarie a anului 2007."
In concluzie, potrivit reprezentantilor companiilor de recrutare de pe piata locala, anul 2008 a inceput in forta pentru angajatori si angajati si va aduce pentru segmentul acesta de activitate o oferta foarte bogata de locuri de munca indiferent de tipul pozitiilor, astfel incat va fi mai usor sa obtii un job in 2008 decat a fost in 2007. De asemenea, anul acesta angajatorii vor acorda o atentie deosebita beneficiilor si vor dispune de noi politici de retentie a personalului si de mai multa flexibilitate. Radulet afirma ca, cel putin in relatie cu tinerii si studentii, spre care companiile de pe piata au inceput sa-si indrepte atentia, angajatorii devin mai flexibili in 2008 in ceea ce priveste programul de lucru al studentilor, precum si in ceea ce priveste programele de training si dezvoltarea carierei dedicate acestor categorii de varsta.
"Cerinta crescuta de oameni pentru pozitii de specialisti - mai ales pe segmentul de inginerie si middle management continua si la acest inceput de an, in acord cu ritmul de dezvoltare al companiilor de pe piata si al domeniilor care profita de o etapa emergenta", subliniaza Codriuc.
Dezechilibrul cerere-oferta preluat din 2007 se va inversa spre sfarsitul anului 2008, cand deficitul de personal va fi depasit si companiile isi vor fi gasit oameni pentru pozitiile vacante. Aceasta miscare de pe piata de recrutare va duce la scaderea ofertei, anticipata in 2007 de multi manageri de resurse umane de pe piata locala.
In rest, anul acesta va continua tendintele deja afirmate anul trecut: noi jucatori pe piata, extinderea in provincie a companiilor, dezvoltarea serviciilor, somaj scazut si accentuarea migratiei fortei de munca. "Politicile organizationale de dezvoltare sau restructurare care duc la o nevoie de suplimentare a personalului existent si fluctuatia de personal, care au cunoscut o dezvoltare considerabila in cursul anului 2007, isi vor continua trendul ascendent in mai multe sectoare economice printre care productia, constructiile, IT si sectorul bancar", concluzioneaza Cristina Pasat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO