Profesii

Puterea de decizie a managementului local, limitata de strategia corporate

01.10.2007, 01:18 43

"Din pacate, dilema consta in faptul ca managerii romani opereaza in parametrii politicilor internationale ale companiilor multinationale si este foarte dificil sa iei la nivel local alte decizii decat cele stabilite de acesti parametri", este de parere Alex Kock, trainer specializat in strategic risk management in cadrul companiei Business Today International.
In opinia sa, in regiune exista multe oportunitati de afaceri pe care companiile romanesti sunt dispuse sa le exploreze. "Romanii sunt foarte interesati sa capitalizeze oportunitatile pe care le ofera regiunea. Este evident ca antreprenorii romani incearca din greu sa capitalizeze oportunitatile din Bulgaria sau Serbia, spre exemplu", spune Kock, care a tinut recent un curs de management al riscului in Bucuresti in colaborare cu firma de training Interact.
De asemenea, trainerul incadreaza managerii romani in doua categorii, desi nu poate generaliza pentru a spune care dintre acestea este mai ampla. Astfel, exista antreprenorii care sunt "risk takers" (sunt mai predispusi sa riste) si persoanele mai conservatoare, "risk averse" (mai reticenti la asumarea riscurilor).
Pe de alta parte, din experienta acumulata in ultimii patru ani in care a colaborat cu managerii romani, trainerul a observat ca exista o problema in ceea ce priveste felul in care acestia se raporteaza la dinamica internationala. Parerea sa este ca acest aspect s-ar putea datora background-ului tarii noastre.
"Exista si probleme de intelegere a businessului a caror cauza poate fi expunerea catre trecut, insa acest lucru incepe sa se schimbe", spune Kock, care este de parere ca principalul motiv pentru care se intampla acest lucru este intrarea multinationalelor pe piata care au schimbat mult mediul de afaceri local. "Schimbarile tin si de increderea pe care o au managerii locali, dar si de competentele pe care le-au dobandit acestia, mai ales pentru ca au fost expusi la numeroase influente din exterior", explica trainerul.
In prezent piata romaneasca este extrem de atractiva, orice este nou si diferit. Kock crede ca totul sta in entuziasmul pe care trainerul il transmite cursantilor. La trainingul organizat de Interact el a incercat sa ii invete pe cei prezenti conceptul de risk management facand paralele cu scene din filmul "Braveheart".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO