Profesii

Profilul liderului român: competitiv, energic, îşi menţine calmul atunci când este stresat, dar devine arogant când este prea bun

Autor: Ştefan Vrabie

17.04.2011, 23:35 309

Liderul român caută perfecţionismul în deciziile pe care le ia,văzând lucrurile dintr-o perspectivă largă. Este curios în multeaspecte, curiozitate care şi oferă abilitatea de a crea strategiide care alţi oameni ar fugi.

Totuşi, femeile din conducere sunt mai reticente la acest tipde abordări şi, de regulă, preferă să fugă dacă se confruntă cusituaţii mai dificile. Comportamentul liderilor reprezintă studiulacţiunilor sau al comportamentelor care definesc un stil deleadership.

"Bărbaţii, în general, prin natura lor, luptă pentru valorile pecare le au, şi astfel au obţinut un scor înalt la capitolul«îndrăzneală». Puterea de a se impune în companie şi energia pecare o oferă oamenilor din jur sunt caracteristici importante aleunui lider. Nimeni nu vrea să vorbească despre eşec, dar el este oparte importantă din drumul spre un mare CEO", a spus RostislavBenak, managing director al Assessment Systems din Cehia, firmăparteneră a Hogan Assessment Systems, şi coordonator internaţionalpentru Europa Centrală şi de Est al Hogan Assessment.

Hart HR Consulting este partenerul pe piaţa locală al firmei deconsultanţă în managementul talentelor şi dezvoltarealeadershipului HOGAN Assessment şi a folosit pentru studiuinstrumentul Hogan Development Survey (HDS) - Profilul deDezvoltare Hogan, care a investigat 11 tendinţe deviante de lacomportamentele eficiente de leadership ale managerilor români. Lastudiu au participat manageri din diferite companii antreprenorialeşi multinaţionale.

Cum a schimbat criza profilulliderilor români din business

Identificarea comportamentelor unui lider este foarte importantăpentru eficienţa leadership-ului, având în vedere că liderul esteparte a unui sistem, iar schimbarea sa implică o schimbare aorganizaţiei în ansamblu.

Dacă bărbaţii seconfruntă cel mai bine cu gestiunea situaţiilor de criză, fiind maiambiţioşi şi mai competitivi şi gravitează în jurul cifrelor, înjurul banilor şi al câştigurilor realizate cu orice preţ,valorificând munca grea, femeile sunt în schimb mai altruiste şitind să respecte tradiţia, fiind mai mult motivate de imagineacompaniei, mai arată rezultatele studiului.

Totodată, liderii din multinaţionale sunt mai creativi şi maidornici să fie recunoscuţi pe plan local şi internaţional decâtliderii din companiile antreprenoriale. Însă una dintre problemelecele mai grave observate de consultanţi în comportamentul unuilider este că, atunci când sunt prea buni, sunt aroganţi.Predominanţa unor astfel de trăsături nu este benefică pentrucompanie în niciun fel de context, iar în situaţii de criză estecatastrofală pentru business.

"O prea mare aroganţă duce la eşec", a precizat Mihaela Stroe,preşedintele organizaţiei Junior Chamber Internaţional Romania,organizaţie care reuneşte tinerii lideri şi antreprenori de pepiaţa locală.

Un lider cu trăsături toxice îi împiedică pe cei din jurul săusă obţină rezultatele dorite, dacă acesta are un comportamentabuziv sau agresiv.

Sfatul specialiştilor este ca angajatorii să investească înaceastă perioadă în angajaţii valoroşi, pentru că dezvoltareatalentelor în perioade de declin va aduce avantajulcompetitivităţii atunci când situaţia se va ameliora.

Care sunt trăsăturile liderilor români

  • Adaptabilitate: sunt calmi şi se acceptă pe sine aşa cumsunt

  • Ambiţie: competitivi, energici, orientaţi spre rezultate,încrezători

  • Prudenţă: se conformează regulilor, sunt de încredere şiechilibraţi în abordarea riscurilor

  • Disponibilitate de a învăţa: sunt deschişi la studierealucrurilor noi

Cum reacţionează executivii români când sunt stresaţisau obosiţi

  • Carismatici, caută atenţie

  • Dominanţi, plini de ei, curajoşi

  • Sunt relaxaţi, au o rezistenţă pasivă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO