Profesii

Primele previziuni despre salariile din 2024: creşterile de două cifre devin istorie, multe industrii văd creşteri de 5%-7% sau chiar stagnări

Primele previziuni despre salariile din 2024: creşterile...

Autor: Ramona Cornea

04.12.2023, 00:08 5917

„Creşterea medie a fost de 11% pentru anul acesta şi estimăm pentru anul viitor un modest 7%“ „Ca procent, creşterea va fi între 3% şi 15%, acel 3% va fi dat doar ca să fie dat ceva, pentru că altfel o să pară că nu există discuţiile anuale“ „În 2023 am văzut majorări salariale de peste 10%. La ce ne aşteptăm pentru 2024? Eu mă aştept ca aceste majorări să fie mai mici“.

Anul acesta, salariile au crescut cu 21% faţă de anul 2022, dacă ne raportăm la salariul mediu net în primele 10 luni din 2023 de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pentru anul viitor, angajatorii plănuiesc creşteri mai mici ale salariilor, creşterile de două cifre devin istorie, iar multe industrii văd creşteri de 5%-7% sau chiar stagnări. De exemplu, industria de outsourcing, un sector care angajează mai mult de 180.000 de oameni în România, pune pe masă creşteri salariale de circa 7% în 2024.

„Creşterea medie a fost de 11% pentru anul acesta şi estimăm pentru anul viitor un modest 7% pentru că trebuie să observăm un pic, să vedem ce se întâmplă, mai ales pe partea fiscală. Toată lumea încearcă să clarifice care vor fi priorităţile, mai ales că zona fiscală este un pic nesigură pentru noi toţi“, a spus Ecaterina Ion, vicepreşedinte al Asociaţiei Business Service Leaders în România (ABSL), asociaţia reprezentativă pentru companiile din sectorul de outsourcing, în cadrul evenimentului ZF HR Conference.

Costin Tudor, fondator şi CEO al platformei Undelucram.ro, susţine că unele creşteri salariale vor pleca şi de la 3% în anul ce vine.

„Ca procent, creşterea va fi între 3% şi 15%, acel 3% va fi dat doar ca să fie dat ceva, pentru că altfel o să pară că nu există discuţiile anuale, dar ca cifre, va fi o sumă foarte mică. Va trebui să fim atenţi cu ceea ce urmează“, a detaliat CEO-ul Undelucram.ro.

Când se uită la anul viitor, angajatorii par mai precauţi, având în vedere că mulţi dintre ei sunt afectaţi de modificările fiscale aplicate de guvernanţi în toamna acestui an, precum şi de instabilitatea cadrului legislativ la nivel general, după cum spune şi Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman.

„În 2023 am văzut majorări salariale de peste 10%. La ce ne aşteptăm pentru 2024? Eu mă aştept ca aceste majorări să fie mai mici din cauza trendului pieţei şi, în anumite industrii, din cauza modificărilor fiscale. Vor fi industrii afectate cel puţin de acest impozit de 1% pe cifra de afaceri.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO