Profesii

Peste 30 de români pleacă anual la centrele Microsoft din SUA, Irlanda şi Danemarca

Peste 30 de români pleacă anual la centrele Microsoft din SUA, Irlanda şi Danemarca

Autor: Adelina Mihai

19.01.2011, 23:55 97

Microsoft România, subsidiara locală a celui mai mare producătorde software din lume, trimite anual 25 - 35 de români să lucreze lacentrele din Statele Unite, Irlanda şi Danemarca. În prezent,compania caută patru dezvoltatori de software dispuşi să serelocheze la Dublin.

"În total, lucrează în jur de 620- 630 de români în centreleMicrosoft din aceste ţări, cei mai mulţi - peste 500 - fiind înSUA. În general, profilurile căutate pentru cei care vor să serelocheze sunt mai specifice decât cele căutate pentru MicrosoftRomânia, în sensul că aceştia trebuie să aibă experienţă de 3-4 anipe o anumită tehnologie", a spus pentru ZF Cosmin Bordea, CountryHR Lead al Microsoft România. Astfel, numărul românilor carelucrează ca dezvoltatori de soft în centrele străine ale Microsofteste aproape dublu faţă de numărul celor care lucrează înRomânia.

Anul trecut, pe piaţa locală lucrau 300 de angajaţi laMicrosoft, compania anunţând că până în luna iulie a acestui an -când îşi încheie anul fiscal- va ajunge la un efectiv de 350 desalariaţi.

În prezent, în cadrul Microsoft România există trei organizaţii,două în Bucureşti (una care se ocupă de partea de vânzări şimarketing şi una de suport tehnic GTSC) şi una în Timişoara (careare circa 50 de angajaţi).

Românii care lucrează pentru filialele străine ale Microsoft auvârsta cuprinsă între 25 şi 32 de ani, în timp ce vârsta medie aangajaţilor din România este de 28 de ani.

"Nu pot spune că România este una din ţările din care pleacă ceimai mulţi oameni să lucreze la filialele străine, pentru că Rusiaeste, de exemplu, cel mai mare exportator de talente din acestpunct de vedere", a adăugat Bordea.

În prezent, în Irlanda lucrează 10- 12 români pentru Microsoft,compania oferind şi pachete de relocare celor care reuşesc sătreacă de interviul de angajare. Compania caută candidaţi pentrupoziţia de software development engineer in test, care să aibăîntre 2 şi 5 ani de experienţă în dezvoltarea, testarea şiimplementarea unor aplicaţii specifice. De asemenea, candidaţiitrebuie să fie absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare sau ai unordiscipline tehnice din domeniu, alternativa fiind peste patru anide experienţă specifică în industria în care urmează să lucreze."Cei care au familie aici se gândesc de două ori înainte să serelocheze", a mai spus Bordea.

Salariile din industria IT sunt printre cele mai mari dineconomie, fiind de aproape 2,5 ori mai mari decât valoareasalariului mediu net pe economie. Astfel, dacă în luna septembrie aanului trecut angajaţii din IT câştigau, în medie, 780 de euro net,restul salariaţilor români aveau, în medie, un salariu mediu net de330 euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Îngeneral, specialiştii români din IT sunt apreciaţi mai mult decâtcei din statele din Europa de Est pentru că au un nivel alcunoaşterii limbii engleze foarte bun.

O ofertă atractivă pentru românii care vor să lucreze încompaniile IT din străinătate începe de la 2.500 de euro net pelună pentru candidaţi cu experienţă între 3 şi 5 ani, la care seadaugă alte facilităţi, cum ar fi cazarea şi asigurările medicaleprivate, potrivit specialiştilor din piaţa de recrutare.

În prezent, în companiile din industria IT din România lucreazăaproximativ 90.000 de angajaţi, iar deficitul de specialişti îndomeniu este de aproximativ 20.000 de oameni, în condiţiile în carecompaniile nu găsesc calificările de care au nevoie. În 2009Microsoft România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ30 de milioane de euro şi un profit brut de 5 milioane de euro,potrivit datelor publicate pe site-ul Registrului Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO