Peste 30 de români pleacă anual la centrele Microsoft din SUA, Irlanda şi Danemarca

Autor: Adelina Mihai 19.01.2011
O ofertă atractivă pentru românii care vor să lucreze în companiile IT din străinătate începe de la 2.500 de euro net pe lună pentru candidaţi cu experienţă.

Microsoft România, subsidiara locală a celui mai mare producător de software din lume, trimite anual 25 - 35 de români să lucreze la centrele din Statele Unite, Irlanda şi Danemarca. În prezent, compania caută patru dezvoltatori de software dispuşi să se relocheze la Dublin.

"În total, lucrează în jur de 620- 630 de români în centrele Microsoft din aceste ţări, cei mai mulţi - peste 500 - fiind în SUA. În general, profilurile căutate pentru cei care vor să se relocheze sunt mai specifice decât cele căutate pentru Microsoft România, în sensul că aceştia trebuie să aibă experienţă de 3-4 ani pe o anumită tehnologie", a spus pentru ZF Cosmin Bordea, Country HR Lead al Microsoft România. Astfel, numărul românilor care lucrează ca dezvoltatori de soft în centrele străine ale Microsoft este aproape dublu faţă de numărul celor care lucrează în România.

Anul trecut, pe piaţa locală lucrau 300 de angajaţi la Microsoft, compania anunţând că până în luna iulie a acestui an - când îşi încheie anul fiscal- va ajunge la un efectiv de 350 de salariaţi.

În prezent, în cadrul Microsoft România există trei organizaţii, două în Bucureşti (una care se ocupă de partea de vânzări şi marketing şi una de suport tehnic GTSC) şi una în Timişoara (care are circa 50 de angajaţi).

Românii care lucrează pentru filialele străine ale Microsoft au vârsta cuprinsă între 25 şi 32 de ani, în timp ce vârsta medie a angajaţilor din România este de 28 de ani.

"Nu pot spune că România este una din ţările din care pleacă cei mai mulţi oameni să lucreze la filialele străine, pentru că Rusia este, de exemplu, cel mai mare exportator de talente din acest punct de vedere", a adăugat Bordea.

În prezent, în Irlanda lucrează 10- 12 români pentru Microsoft, compania oferind şi pachete de relocare celor care reuşesc să treacă de interviul de angajare. Compania caută candidaţi pentru poziţia de software development engineer in test, care să aibă între 2 şi 5 ani de experienţă în dezvoltarea, testarea şi implementarea unor aplicaţii specifice. De asemenea, candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare sau ai unor discipline tehnice din domeniu, alternativa fiind peste patru ani de experienţă specifică în industria în care urmează să lucreze. "Cei care au familie aici se gândesc de două ori înainte să se relocheze", a mai spus Bordea.

Salariile din industria IT sunt printre cele mai mari din economie, fiind de aproape 2,5 ori mai mari decât valoarea salariului mediu net pe economie. Astfel, dacă în luna septembrie a anului trecut angajaţii din IT câştigau, în medie, 780 de euro net, restul salariaţilor români aveau, în medie, un salariu mediu net de 330 euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În general, specialiştii români din IT sunt apreciaţi mai mult decât cei din statele din Europa de Est pentru că au un nivel al cunoaşterii limbii engleze foarte bun.

O ofertă atractivă pentru românii care vor să lucreze în companiile IT din străinătate începe de la 2.500 de euro net pe lună pentru candidaţi cu experienţă între 3 şi 5 ani, la care se adaugă alte facilităţi, cum ar fi cazarea şi asigurările medicale private, potrivit specialiştilor din piaţa de recrutare.

În prezent, în companiile din industria IT din România lucrează aproximativ 90.000 de angajaţi, iar deficitul de specialişti în domeniu este de aproximativ 20.000 de oameni, în condiţiile în care companiile nu găsesc calificările de care au nevoie. În 2009 Microsoft România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro şi un profit brut de 5 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Registrului Comerţului.