Profesii

Orientarea profesionala, disciplina obligatorie de studiu

10.05.2004, 00:00 11



Orientarea profesionala trebuie sa devina disciplina obligatorie de studiu pentru toate nivelele de pregatire si unitatile de invatamant, astfel incat elevii sa cunoasca din timp care sunt meseriile cautate pe piata fortei de munca si sa fie redus somajul in randul tinerilor.



Ministrul Educatiei si Cercetarii Alexandru Athanasiu, care a facut aceasta declaratie, a precizat ca introducerea ca disciplina obligatorie a orientarii profesionale reprezinta si propunerea delegatiei romane la Conferinta ministrilor Educatiei, cu tema "Serviciile de orientare in cariera profesionala", care a avut loc, recent, la Dublin-Irlanda.



In scolile romanesti orientarea profesionala este disciplina obligatorie in liceu, ea urmand sa fie extinsa si in gimnaziu. Compatibilizarea programelor scolare cu oferta pietei fortei de munca este o problema actuala si in alte tari, mai ales ca profilul ecomic al fiecarui stat este in continua schimbare.



In plus, este obligatorie extinderea serviciilor de orientare profesionala de la elevi si someri la persoane care vor sa-si schimbe profesia sau sa dobandeasca o noua calificare, a mai spus ministrul. De aceea, unul din obiectivele viitoare ale invatamantului este dezvoltarea educatiei permanente a adultilor.



In ultimii ani, nu au mai existat absolventi de invatamant care sa faca aceeasi profesie toata viata. Profesiile se schimba de doua trei ori pe durata vietii, de aceea educatia continua si invatamantul pentru adulti costituie una dintre preocuparile ministrilor educatiei din mai toate tarile europene, a adaugat Athanasiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO