Profesii

"Nu rareori funcţia de CEO este un dar otrăvit"

"Nu rareori funcţia de CEO este un dar otrăvit"

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Adelina Mihai

23.01.2012, 12:29 1138

Pentru a ajunge într-una din cele mai râvnite poziţii de CEO din România, managerii români trebuie să demonstreze că sunt performanţi, dar au nevoie şi de o conjunctură favorabilă pentru a obţine această poziţie. Mereu trebuie să se uite la motivele plecării vechiului CEO, dacă i-a expirat mandatul sau dacă există nevoia unui alt CEO, crede Sergiu Neguţ, proprietarul buticului de consultanţă SVP Consult şi fostul director general adjunct al operatorului de servicii medicale private Regina Maria.

"Nu rareori funcţia de CEO este un dar otrăvit, în care vechiul CEO nu a îndeplinit aşteptările superiorilor (fie că este vorba de director de regiune, patron sau consiliu de administraţie), iar aşteptările de la noul CEO sunt complet nerealiste", spune Neguţ.

Mirajul exercitat de funcţia de CEO este adesea supraestimat, mai ales că, inevitabil, mandatul are un sfârşit care poate fi sfârşitul perioadei de apogeu în carieră.

"Sau poate fi un alt început. Oare când a atins Steve Jobs apogeul în cariera sa: când a înfiinţat Apple ca antreprenor, când a atras prima investiţie importantă şi a devenit efectiv bogat, când a făcut IPO, când a lansat un al doilea venture de succes la Pixar şi a demonstrat talentul său sau când s-a reîntors la Apple şi a reinventat telefonul mobil? Cred că mulţi dintre noi avem răspunsuri diferite", conchide Sergiu Neguţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO